Megdöbbentő, hányan hisznek a boszorkányokban

Egy nagy létszámú, közel száz országra kiterjedő felmérés szerint napjainkban is az emberek majdnem fele hisz a boszorkányság létezésében.

„Tanulmányom dokumentálja, hogy a boszorkánysággal kapcsolatos hiedelmek ma is széles körben elterjedtek a világban. Hovatovább előfordulásuk szisztematikusan összefügg kulturális, intézményi, pszichológiai és társadalmi-gazdasági jellemzőkkel” – idézi a PLOS nonprofit kiadó portálunkhoz eljuttatott közleménye Boris Gershman közgazdászt, a washingtoni Amerikai Egyetem kutatóját. Gershman nem először folytatott tudományos kutatást a témában. Korábbi publikációiban az e hiedelmek potenciális gazdasági hatásait, valamint a rabszolga-kereskedelemhez kötődő kapcsolatukat vizsgálta. Ezúttal pedig kifejezetten arra kereste a választ, hogy vajon a világ egyes részein hányan hisznek ma a boszorkányság létezésében.

boszorkány, erdő, köd
Ma is sokan vannak a világban, akik hisznek a boszorkányság létezésében. Fotó: Getty Images

A washingtoni székhelyű Pew Kutatóközpont és egyéb professzionális közvélemény-kutató szervezetek személyes és telefonos felméréseinek adatait felhasználva Gershman összesen 95 ország 140 ezer válaszadója nyilatkozatait elemezhette a 2008 és 2017 közötti időszakból. Mindezek alapján kiderült, hogy a megkérdezettek több mint 40 százaléka hisz abban, hogy „egyes emberek képesek átkokat szórni és varázslatokat végrehajtani, amelyek aztán valaki másnak rosszat okoznak”. Boszorkánysággal kapcsolatos hiedelmek a világ minden országában előfordulnak, bár különböző mértékben. A felmérések résztvevőinek alig 9 százaléka hisz bennük például Svédországban, míg Tunéziában 90 százalékuk.

Hogyan alakultak ki a babonák? Milyen előnyeik lehetnek? Mutatjuk.

Gershman arra is kíváncsi volt, hogy az egyén szintjén milyen tényezők játszhatnak szerepet abban, hogy valaki hisz-e a boszorkányok létezésében. Elemzése arra utal, hogy bár a jelenség átível a különböző szociodemográfiai csoportokon, azért látható, hogy a magasabb iskolázottságú és pénzügyileg biztosabb lábakon álló emberek kevésbé hajlamosak hinni az ilyen jellegű természetfeletti képességekben. Ami pedig az országok közötti eltéréseket illeti, abban a kutató eredményei szerint az állami intézményi hálózat gyengesége, az alacsony szintű társadalom iránti bizalom, a gyér innováció és a komformizmus éppúgy szerepet játszhat, mint a társadalmi csoportok önmaguk iránti elfogultsága, azaz hogy az emberek hajlamosak jobban kedvelni azokat, akikhez jobban hasonlítanak.

A washingtoni kutató tanulmánya a PLOS One nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratban jelent meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -6, -1 °C

A változóan felhős időben hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Erős lesz a délnyugatira forduló szél, 0, 5 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem mérséklődnek számottevően, különösen reggel kell erős fájdalmakra készülni. Többen álmosak, fáradékonyak is lehetnek, csökken a koncentráló- és a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, és a körülmények ismét kedveznek a kórokozók terjedésének is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: