Megalkották a teljes emberi genomot

Amerikai kutatóknak sikerült feltérképezniük a teljes emberi génállományt, azaz a genomot. Ez az elmúlt húsz év legjelentősebb felfedezése lehet a genetikában.

Az emberi DNS-térkép 92 százalékát már ismerték korábban, a hiányzó részeket sikerült kipótolni most egy új módszerrel. Az RTL Híradónak nyilatkozó genetikus szerint a felfedezés részben új utat nyit a gén alapú diagnózisban, és az egyéni terápiák kifejlesztésében a súlyos betegségek esetén.

dsada
Feltérképezték a teljes emberi genomot. Fotó: Getty Images

A génolvasásban egy új technológiát alkalmaztak, mert a korábbi nem volt képes a teljes dekódolásra. Érdekesség, hogy a kutatásban egyetlenegy ember DNS-ét használták fel, akinek az apai kromoszómája egy genetikai hiba miatt duplikálódott. A mostani áttörés 400 millió új DNS bázispárt adott hozzá az eddig ismert láncolathoz.

Boldogkői Zsolt biológus azt mondta, hogy a felfedezésnek elméleti és gyakorlati jelentősége is van. Mostantól megnyílik az út a személyre szabott genetikai terápia felé. Bár erre még egy kicsit várni kell. Az engedélyek és az ellenőrző vizsgálatok az újfajta terápiára akár 10 évet is eltarthatnak, mondta.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)