Még a gyógyíthatatlan betegségben is segít a mozgás

A jó formában lévő szklerózis multiplexes (SM) betegek jobban teljesítenek a kognitív teljesítményt vizsgáló teszteken, mint a kevésbé fittek - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

"Az aerob fittség megvédi a szklerózis multiplex által leginkább érintett agyterületeket" - magyarázta Ruchika Shaurya Prakash, az Ohio Állami Egyetem pszichológus docense, a tanulmány vezető szerzője. "Ennek eredményeképpen a fittebb páciensek jobban teljesítenek az információfeldolgozás sebességét mérő feladatokban."

A vizsgálatba a kutatók 21 visszaeső-javuló SM-ben szenvedő nőt vontak be, a kontrollcsoportot 15 hasonló korú és iskolázottságú egészséges nő alkotta. A fittséget szobakerékpáron mérték: a résztvevők kifáradásig edzettek, miközben mérték oxigénfelhasználásukat (VO2max). Emellett a kognitív képességeket az információfeldolgozás sebességét és a szelektív figyelmet mérő tesztekkel vizsgálták, például egy perc alatt minél több F betűvel kezdődő szót kellett leírni.

Ezeken a teszteken a SM-es betegek rendre rosszabbul teljesítenek, mint az egészségesek. Végezetül pedig MR-vizsgálattal mérték fel az agykárosodás mértékét.

Bár a SM-es betegek jelentősen rosszabbul teljesítettek a kognitív teszteken és agykárosodásuk is jelentősebb volt, a fittebb SM-esek érdekes módon jobban szerepeltek, mint a kevésbé fittek. A jobb formában lévő betegek agyában kevesebb gyulladásos gócot találtak, ez a betegség egyik jellemző tünete, mely az idegsejtek nyúlványait védő mielinhüvely pusztulásával jár. "Ez arra is magyarázatot adhat, miért szerepeltek jobban a fittebbek a kognitív tesztek során" - mondta el Prakash.

Az aerob fittség a szürkeállomány mennyiségének megőrzésében is segít, ez a különbség akár 20 százalékos is lehet, az igen fitt SM-es betegek szürkeállományának mennyisége megközelítheti az egészségesekét. A szürkeállomány az agysejtek központi részét jelenti és fontos szerepet játszik az információfeldolgozás sebességében.

Az idegsejtek nyúlványait jelentő fehérállomány károsodása SM esetén a mielinhüvely pusztulása miatt következik be, ez a fittebbeknél szintén kisebb mértékűnek bizonyult. A testmozgás serkenti az idegsejtek növekedési faktorainak termelődését, amelyek azok egészséges növekedéséhez és működéséhez szükségesek.

"Hosszú ideig azt tanácsolták a szklerózis multiplexes betegeknek, hogy ne sportoljanak, mert felerősödhetnek a tünetek" - mondta Prakash. "Ellenőrzött körülmények között a testmozgás azonban javíthatja a kognitív funkciókat."

A cikk a Brain Research folyóiratban jelenik meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő