Már tesztelik a koronavírus elleni orrsprayt

A pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium is részt vesz egy nemzetközi projektben, amelynek célja egy potenciálisan hatásos, új terápiás gyógyszer kifejlesztése a koronavírus-fertőzés kezelésére. A héten már meg is indult a klinikai vizsgálat Németországban, a hazai tesztelés pedig szervezés alatt áll.

Koronavírus: egy újabb mutáns bukkant fel - kattintson a részletekért!

Mint ismert, a koronavírus-járvány kirobbanása óta számos gyógyszergyár új nézőpontból vizsgálja a meglévő készítményeket, hogy vírusellenes tulajdonságokkal rendelkező gyógyszerként felhasználhatók-e a koronavírus ellen. Ezzel párhuzamosan pedig intenzív kutatás-fejlesztést is végeznek új COVID-19-ellenes terápiák kidolgozására. Ez utóbbiban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusai tavaly nyár óta, így egy nemzetközi projektben segítik az új kórokozó elleni küzdelmet.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
Ígéretes hatóanyagot találtak egy allergia elleni orrsprayben. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A projekt lényege

A PTE részvételével zajló nemzetközi projekt keretében a német Ursapharm Arzneimittel és az osztrák Cebina klinikai tanulmányban vizsgálja az antiallergiás terápiában évek óta sikeresen alkalmazott, antihisztaminként ismert azelasztin-hidrokloridot. A klinikai tanulmány célja a vegyület koronavírus-fertőzés elleni lehetséges hatásának igazolása a betegek szervezetében. Ehhez a laboratóriumi vizsgálatokat a Jakab Ferenc professzor által vezetett Virológiai Nemzeti Laboratóriumban végezték.

Elindult a klinikai teszt

A héten már meg is indult a klinikai vizsgálat Németországban annak igazolására, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray képes-e visszaszorítani az orrnyálkahártyán az új típusú koronavírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában, ezáltal megakadályozva a COVID-19 betegség kialakulását, vagy pozitívan befolyásolva a betegség lefolyását. A külföldi klinikai vizsgálatokkal párhuzamosan a pécsi virológusok, farmakolóusok és a Cebina a magyar klinikai tesztelés tervezését is megkezdték. Az osztrák, magyar és német kutatók úgy gondolják, hogy ha a közelgő klinikai vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak, az áttörést jelenthet a vírusok terjedésének ellenőrzésében és a jelenlegi járvány visszaszorításában - közölte a PTE.

Előzmények

A PTE júniusban jelentette be, hogy a koronavírus elleni vakcina fejlesztésével kapcsolatos közös vállalkozásba kezd a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja és a Cebina osztrák biotechnológiai cég. Aztán júliusban már arrül számolt be Jakab Ferenc, hogy pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan - az allergia elleni orrsprayben megtalálható - hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében is alkalmazható lehet. A professzor akkor felhívta a figyelmet arra, hogy bár a laboratóriumi eredmények nagyon ígéretesek, a kísérleteket széleskörű klinikai vizsgálatoknak kell követniük, hogy a hatóanyag tényleges terápiás alkalmazhatóságát is igazolják.

Koronavírus: több városban is romlik a helyzet. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra