Már arcátültetésre készülnek Lengyelországban

Folyamatosan nő a szervátültetések elfogadottsága Lengyelországban; a lengyel egészségügyi minisztérium szerint rekordszámú transzplantációt végeztek 2011-ben, köztük végrehajtották az első sikeres tüdőátültetést egy mukoviszcidózisban szenvedő betegen.

A tárca adatai szerint összesen több mint 1400 szervátültetést végeztek tavaly. A páciensek 74 százalékának vesetraszplantációra (lásd animációnkat) volt szüksége. A minisztérium azt is hangsúlyozza, hogy jelentősen megnőtt az elhunyt donoroktól származó szervek átültetésének száma.

Roman Danilewicz, a transzplantációkat koordináló Poltransplant vezetője szerint az átültetések folyamatosan növekvő társadalmi elfogadottsága egyebek közt a szakképzett koordinátoroknak köszönhető, akiknek száma a múlt évben 200 főre emelkedett - írja a PAP hírügynökség.

Eugeniusz Rydel, a szervátültetettek egyesületének elnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy a társadalombiztosítási jogszabályok módosítása miatt 2012 januárjától a több mint 10 ezer beteg gyógyszerellátási költségei akár több száz százalékkal is megnőhetnek. A tárca az olcsóbb, generikus gyógyszerek bevezetését javasolja az orvosoknak, de szakértők szerint az eredeti készítmények kiiktatása egyes esetekben akár az átültetett szerv kilökését is okozhatja.

A minisztérium adatai szerint Lengyelországban a 2010 őszén bevezetett új többéves transzplantációs program állami finanszírozása 10 millió euróba kerül évente. A programnak köszönhetően egyebek közt több transzplantációs központ felújítása is megkezdődhetett.

Jelenleg az arcátültetés bevezetését készítik elő az európai országban.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: