Már a leszokás is kockázatos?

A dohányzás a II-es típusú (időskori) cukorbetegség kialakulásának jól ismert kockázati tényezője, azonban a Johns Hopkins Egyetem kutatói azt állítják, hogy a dohányzásról való leszokás is növeli a rizikót rövid távon.

A tudósok szerint ez azzal függhet össze, hogy a legtöbb ember a dohányzás elhagyása után felszed jó néhány kilót, azonban arra figyelmeztetnek, hogy az eredmények alapján senki ne gondolja úgy, hogy nyugodtan dohányozhat tovább, mivel a tüdőbetegségek, a szívbetegség, a stroke és számos daganatos betegség kockázata nem csökken.

Az Annals of Internal Medicine folyóirat január 5-i számában megjelent tanulmányban Dr. Hsin-Chieh Yeh, az egyetem Orvosi Karának belgyógyász és epidemiológus docense 10 892 középkorú férfit vizsgált, akik korábban nem voltak cukorbetegek, majd 17 éven át követték őket nyomon.

Kiderült, hogy a dohányzásról leszokóknál a II-es típusú cukorbetegség kockázata a leszokást követő első 6 évben 70 százalékkal magasabb volt a sohasem dohányzókéhoz képest, a különbség 10 év elteltével azonban kiegyenlítődött. A tovább dohányzóknál a rizikó ugyan alacsonyabb volt, de még így is 30 százalékkal meghaladta a nemdohányzókét. A legmagasabb kockázatot az erős dohányosoknál és azoknál találták, akik a leszokás után a legtöbbet hízták.

"Egyáltalán el se kezdjünk dohányozni" - tanácsolja Yeh. "Ha valaki dohányzik, szokjon le, de figyeljen oda a súlyára is." A kutatók szerint a nikotinpótló termékekkel történő leszokás megelőzheti a súlygyarapodást is.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció