Már 6 ezer éve is ittunk tejet

Brit kutatók a béta-laktoglobulin nevű tejfehérjét mutatták ki újkőkorszaki földművesek fogkövében. Ez azt bizonyítja, hogy a mai Nagy-Britannia területének őskori lakói már 6 ezer évvel ezelőtt fogyasztottak tejtermékeket - annak ellenére, hogy tejcukorérzékenyek voltak.

A laktózintolerancia azt jelenti, hogy az elválasztás - az anyatej fogyasztásának abbahagyása - után az ember nem képes megemészteni a tejcukrot, vagyis a laktózt. Ebben az esetben a tejtartalmú ételek fogyasztása alhasi fájdalmat, hasmenést és émelygést okozhat. A modern európaiak jelentős része rendelkezik egy olyan génmutációval, amely lehetővé teszi, hogy felnőttkorban is meg tudják emészteni a tejcukrot. Korábbi tanulmányok azonban kimutatták, hogy a mai Európa területén élt újkőkorszaki emberek nem rendelkeztek ezzel a génváltozattal.

tej, tejfogyasztás, tejtermékek, laktóz, laktózérzékenység, laktózintolerancia
Őseink laktózérzékenyek voltak, mégis ittak tejet. Fotó: iStock

Emiatt nem voltak panaszaik

Valószínűleg ezek a kőkorszaki emberek csupán kis mennyiségű tejet fogyasztottak. Nagyon kevés tej lebontásával ugyanis még egy laktózérzékeny szervezete is képes megbirkózni, nem alakulnak ki komoly panaszok. A legelképzelhetőbb alternatív forgatókönyv szerint azonban ezek az emberek feldolgozták a nyers tejet, ezzel eltávolítva a laktóz egy részét.

Hogyan derül ki, hogy laktózérzékenyek vagyunk? A választ korábbi cikkünkben találja meg!

Ha az ember sajtot, erjesztett tejterméket vagy joghurtot készít a tejből, csökken a laktóz mennyisége és könnyebbé válik a megemésztése - magyarázta a Sophy Charlton, a Yorki Egyetem régészeti tanszékének munkatársa. Ez az elmélet egyébkép összhangban van a korszakból származó olyan egyéb régészeti bizonyítékokkal. Nagy-Britannia és Európa más területein ugyanis tejzsírmaradványokat fedeztek fel a neolitikus agyagedényeken.

A tanulmányban vizsgált - összesen hét embertől származó - maradványokat három helyszínen, Dorset, Gloucestershire és Northamptonshire egy-egy lelőhelyén tárták fel. Az Eurázsia térségében élt ősi populációk genetikai elemzése azt mutatta, hogy a laktázperzisztencia - a felnőttkori tejcukorbontó képesség - csupán a közelmúltban vált elterjedté, annak ellenére, hogy már az újkőkorszakban is fogyasztottak tejtermékeket. A mutáció a bronzkorban kezdett megjelenni, noha még akkor is csupán az európaiak 5-10 százalékánál.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: