Ma is szenvedünk egy ötezer éves csók miatt

Az ajakherpeszt okozó vírus modern törzsét körülbelül 5000 évvel korábbra követték vissza, a kutatók szerint terjedését a csók gyakoribbá válása tette lehetővé.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint körülbelül 3,7 milliárd embernek – a világ lakosságának többségének – van egy egész életen át tartó HSV-1 vírusfertőzése. Annak ellenére, hogy a herpeszvírusként is ismert kórokozó világszerte mindenütt jelen van, viszonylag keveset tudni a történetéről, vagy arról, hogyan juthatott el ennyi emberhez. Egy, a Medical Xpress oldalán is közzétett kutatás erre próbált választ találni.

Több ezer éves csókok indíthatták útjára

Egy nemzetközi kutatócsoport több ezer éves emberi maradványokon vizsgálta a fogazat DNS-ét. A vizsgálatuk során négy olyan embert is azonosítottak, akik halálukkor már a szervezetükben hordozták a herpeszvírust . Eredményeiket először a Science Advances tudományos folyóiratban tették közzé, melyben leírták: a vírus ma ismert változatai valamikor a késő neolitikum-korai bronzkor idejére vezethetők vissza – mondta a tanulmány társszerzője, Christiana Scheib, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.

herpesz, csók
A herpeszvírus csókkal terjedt tovább világszerte. Fotó: Getty Images

A kutató hangsúlyozta: minden főemlősfajban azonosítható a herpeszvírus valamelyik fajtája, az emberben terjedő törzs valószínűleg abban az időszakban fejlődött ki, amikor először elhagytuk Afrikát. A kutatás azonban azt mutatta, hogy ezeket a korábbi törzseket körülbelül 5000 évvel ezelőtt felváltotta a vírus modern formája. Hogy pontosan mi idézte elő ezt a változást, arra a kutatóknak két elméletük is van: nagyjából ebben az időszakban zajlott le egy jelentős migrációs hullám Eurázsiából Európa irányába, ez a keveredés pedig elősegíthette egy újabb vírustörzs kifejlődését és terjedését. A másik elmélet szerint pedig ebben az időszakban válhatott elterjedtté a csókváltás a párok között. Ezzel a szokással pedig a korábban anyáról gyermekére átszálló vírus is újabb módon kezdett gazdát cserélni. 

Christiana Scheib szerint nem újdonság, hogy a csók már több ezer évvel ezelőtt is ismert volt, erre utal néhány bronzkori írásos emlékünk is. A csókolózás legkorábbi ismert feljegyzése egy Dél-Ázsiából származó, bronzkori kézirat volt, ami arra utal, hogy a szokás Eurázsiából vándorolhatott a migrációs hullámmal Európába. Úgy tartják, hogy körülbelül 2000 évvel ezelőtt Tiberius római császár megkísérelte betiltani a csókolózást hivatalos rendezvényeken, hogy megakadályozza az akkor már jól ismert herpesz terjedését.

Charlotte Houldcroft, a tanulmány társszerzője, szintén Cambridge-ből, azt mondta, hogy egy olyan vírus, mint a herpesz, „sokkal nagyobb időtávon” fejlődik ki, mint a COVID-19-et kiváltó SARS-CoV-2 , amelynek mutációit hónapról hónapra figyelemmel követte a világ.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)