Lézerrel a veszélyes kórokozók ellen

Lézeres technika, az úgynevezett Impulsive Stimulated Raman Scattering (ISRS=impulzus stimulált Raman lézerszórás) segítségével a talán nem is olyan távoli jövőben sikerülhet leküzdeni veszélyes kórokozókat.

Legalábbis ezt állítják az Arizonai Állami Egyetem (ASU) kutatói. Azt remélik, hogy felfedezésükkel olyan, az orvostudománynak sok fejtörést okozó mikroorganizmusokat is le lehet győzni, mint amilyen az AIDS-et okozó HIV-vírus vagy az MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus okozta fertőzés), egy antibiotikumokra rezisztens bőr- és veszélyes tüdőbetegséget okozó Staphylococcus baktérium.

Az eddig kipróbált különböző lézeres és ultraibolya-fénnyel történő besugárzások hátránya, hogy a bőr idő előtti öregedését okozzák, valamint olyan DNS-károsodásokhoz vezethetnek, amelyek későbbi rosszindulatú elváltozások veszélyét rejtik.

Az arizónai egyetem kutatói infravörös, illetve ahhoz közeli hullámhosszúságú lézerrel végzett kísérleteik során azt találták, hogy a femtoszekundum - a másodperc ezerbilliomod része- hosszúságú lézeres impulzusok a mikroorganizmusok sejthártyáján keltett rezgésekkel azok sérülését, s ezzel a kórokozók pusztulását okozzák. A rezgések okozta roncsolások kialakulását ahhoz hasonlóan kell elképzelnünk, ahogyan például a vékony üveg is darabokra törik, ha nagyon magas frekvenciájú hanghullámok érik.

Ha sikerül pontosan beállítani az impulzusok kívánt hullámhosszát, akkor az emberi sejtek membránjait a lézeres besugárzás teljesen megkíméli. Az ASU kutatói feltételezik, hogy ez azért lehetséges, mert a baktériumokat és vírusokat körülvevő membrán szerkezete eltér az emberi, illetve emlőssejtek sejthártyájáétól.

"Egyelőre nem ismeretes, mi is az a döntő különbség a kétféle sejthatároló membrán között, ami miatt a rezgés romboló hatása a mikroorganizmusok esetében sokkal erőteljesebb, az azonban nyilvánvalóvá vált, hogy az ISRS olyan új fertőtlenítési módszer, ami egyben a legveszélyesebb emberi kórokozók ellen is hatásos" - nyilatkozták a kutatók. A munkacsoport azzal számol, hogy a femtoszekundum-lézer vér és más biológiai eredetű anyagok, gyógyászati készítmények sterilizálására már a közeljövőben alkalmazást nyerhet a kórházakban.

Forrás:
Journal of Physics Condensed Matter

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső