Lenyelhető tűkkel váltanák fel az injekciót

Az emberi test jellegéből adódóan bizonyos gyógyszereket csak egyféle módon tud a legjobban befogadni: inzulint, antitesteket vagy egyes vakcinákat például be kell injekciózni, mert szájon keresztül bevéve egyáltalán nem hatnak.

A fenti kijelentés a nyugati orvostudomány egyik legszilárdabb megállapítása volt: egészen mostanáig. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) két kutatója, Giovanni Traverso és Carl Schoellhammer egy olyan módszert dolgozott ugyanis ki, amely közvetlenül tud a gyomorba gyógyszert juttatni egy mikrotűkkel megtöltött kapszulán keresztül. A kutatás a szaklapban jelent meg.

A prototípus maga egy 2 centiméter hosszú és 1 centiméter széles akrilkapszula - nem nagyobb egy méretesebb multivitaminnál -, amelyet egyszerűen le kell nyelni némi folyadékkal. A kapszula egészen addig tartja biztonságban a gyógyszert, amíg el nem éri a gyomor-bél traktust. Amikor eljut oda, akkor a kapszula elolvad, felfedve az 5 milliméter hosszú tűkkel fedett gyógyszertartót. A szövet összehúzódásakor a tűk beleszúródnak a bélfalba, a gyógyszer pedig a kellő helyre jut. "Ezzel egy az egyben ki lehetne kerülni az infúziót és az injekciót" - nyilatkozta Traverso.

Lehet, hogy hamarosan búcsút inthetünk a hagyományos hashajtóknak annak az egyedülálló kapszulának köszönhetően, ami rezgésével az emésztőrendszert stimulálva fejti ki hatását. Tudjon meg többet, kattintson! Jelenleg a tesztet még csak inzulinnal végezték, de a kutatók úgy gondolják, hogy rák vagy akár egyes autoimmun betegségek, például a Crohn-betegség kezelése során így lehetne antitesteket juttatni a legkönnyebben a szervezetbe. Az ilyen jellegű gyógyszereket szinte lehetetlen volt eddig szájon keresztül a páciens szervezetébe juttatni, így az injekció lett a legbiztosabb megoldás.

"Az egy dolog, hogy ezek a gyógyszerek akkorák voltak, hogy lenyelni sem lehetett őket, de ha még le is lehetett volna, akkor a gyomorban hamarabb oldották volna fel őket az ott található savak és enzimek, így gyakorlatilag értelme sem lett volna a tablettahasználatnak" - tette hozzá Schoellhammer.

Ön lenyelne egy tűt?

A gyógyszert pont a kapszula védi meg attól, hogy feloldódjon. A gyomorban nem találhatók fájdalomreceptorok, így a tűszúrás nem okoz semmilyen kényelmetlenséget vagy fájdalomérzés, a kutatók pedig nem gondolják, hogy a tűk bármilyen láthatatlan károsodást okoznának a szövetnek. Mindettől függetlenül a csoport most azon dolgozik, hogy egy sokkal jobban feloldódni képes anyagból tudják kialakítani a tűket, gondolva arra az esetre, ha ezek leszakadnak a gyógyszertartóról és beleragadnak a szövetbe.

A tesztek szerint ez a módszer hatékony is: amikor disznók szervezetébe juttattak inzulint, az eredmények azt mutatták, hogy a vércukorszintek sokkal jobban és gyorsabban alakultak, mint ha az inzulint hagyományosan, tűszúrással juttatták volna az állatok testébe.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)