Különleges térképet készítettek a kutatók

Elkészült az emberi test fehérjéinek eddigi legnagyobb kapcsolati térképe. A térkép 8275 emberi fehérje közötti több mint 52 ezer interakciót foglal magába, és a fehérjeműködés előrejelzésére is használható.

Azautizmusújabb okára jöttek rá - cikkünkből kiderül, pontosan mi is az.

Az emberi testet sejtek milliárdjai alkotják, és mindegyiket a sejtalkotók számtalan interakciója teremti meg és tartja fenn. Az emberi genom projekt feltérképezte a sejtek "alkatrészeit", de a sejt jó vagy rendellenes működése csak akkor érthető meg, ha tudjuk, ezek az alkatrészek hogyan működnek együtt. A kérdés megválaszolásához a tudósoknak szükségük volt a sejteket felépítő és nagyrészt működtető, gének által kódolt fehérjék interakcióinak térképére, az úgynevezett interaktomra.

A térkép segít megérteni,  a vírusok hogyan kapcsolódnak az emberi gazdatest fehérjéihez.
A térkép segít megérteni, a vírusok hogyan kapcsolódnak az emberi gazdatest fehérjéihez.

"Tanulmányunk az első emberi interaktom térképet vázolja fel, egy információs állványzatot, amely segít megérteni többek között azt, hogyan okoznak a hibás gének betegségeket - köztük rákos daganatot -, de azt is, hogy a vírusok hogyan kapcsolódnak az emberi gazdatest fehérjéihez" - mondta el Marc Vidal, a bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet biológiai kutatóközpontjának (Center for Cancer Systems Biology, CCSB) igazgatója.

A fehérjeműködés előrejelzésére is használható

Az emberi fehérjék interakcióinak térképe (Human Reference Interactome, HuRI) 8275 emberifehérjeközötti 52 569 interakciót foglal magában - írták a kutatók a Nature tudományos folyóiratban. Az embernek nagyjából 20 ezer fehérjekódoló génje van, azonban a tudósok még keveset tudnak az általuk kódolt fehérjék többségéről.

"A térkép a fehérjeműködés előrejelzésére is használható. Megkeresi az ember a kedvenc fehérjéjét, és abból, hogy milyen más fehérjékkel teremt kapcsolatot, elképzelése lehet a működéséről" - magyarázta Frederick P. Roth, a Torontói Egyetem molekuláris biológusa.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció