Kreativitással a negatív érzések ellen

Minél többféleképpen tud valaki leírni egy eseményt, annál kreatívabb pszichológiai értelemben, és annál jobban képes megbirkózni a negatív élményekkel - állítja a Montreali Egyetem pszichológusa, Geneviéve Beaulieu-Pelletier új tanulmányában.

Depresszió"A kreativitás jelenleg egy népszerű kutatási terület, mivel szoros összeköttetésben áll a termelékenységgel" - mondja Beaulieu-Pelletier. "Nem művészeti, fizikai vagy matematikai kreativitásra gondolok, melyek valamilyen végterméket hoznak létre. Arról a fajtájáról van szó, ami a mindennapi életben ötletek formájában jelentkezik. Minden egyes nap bonyolult helyzetekkel kerülünk szembe. Például ha meghal egy szerettünk, vagy ha választanunk kell két egyetemi szak közül, agresszióval szembesülünk, esetleg összeveszünk egy barátunkkal. Mindegyik konfliktus specifikus kognitív érzelmi energiát igényel, én pedig arra voltam kíváncsi, hogy a kreativitás segít-e megbirkózni a negatív érzelmekkel."

Beaulieu-Pelletier a tanulmány elkészítéséhez 160 francia ajkú diáknak mutatott meg egy félreérthető érzelmi töltést hordozó képet. Többféle negatív magyarázatot lehetett rá adni, és a diákoknak a lehető legtöbb történetet kellett kitalálniuk rá. Mindegyiknek másról kellett szólnia és máshogy is kellett végződnie.

Beaulieu-Pelletier felfedezte, hogy azok, akik a legkevesebb történetet tudták kitalálni, sokkal több negatív érzést éltek át, mint a kreatívabbak.

"A pszichológiai kreativitás tökéletes feltérképezéséhez szükség lenne olyan képekre is, melyről a szeretet, siker, anya-gyermek kapcsolat sugárzik" - tette hozzá a kutató.

Animáció: HáziPatika.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: