Kreativitással a negatív érzések ellen

Minél többféleképpen tud valaki leírni egy eseményt, annál kreatívabb pszichológiai értelemben, és annál jobban képes megbirkózni a negatív élményekkel - állítja a Montreali Egyetem pszichológusa, Geneviéve Beaulieu-Pelletier új tanulmányában.

Depresszió"A kreativitás jelenleg egy népszerű kutatási terület, mivel szoros összeköttetésben áll a termelékenységgel" - mondja Beaulieu-Pelletier. "Nem művészeti, fizikai vagy matematikai kreativitásra gondolok, melyek valamilyen végterméket hoznak létre. Arról a fajtájáról van szó, ami a mindennapi életben ötletek formájában jelentkezik. Minden egyes nap bonyolult helyzetekkel kerülünk szembe. Például ha meghal egy szerettünk, vagy ha választanunk kell két egyetemi szak közül, agresszióval szembesülünk, esetleg összeveszünk egy barátunkkal. Mindegyik konfliktus specifikus kognitív érzelmi energiát igényel, én pedig arra voltam kíváncsi, hogy a kreativitás segít-e megbirkózni a negatív érzelmekkel."

Beaulieu-Pelletier a tanulmány elkészítéséhez 160 francia ajkú diáknak mutatott meg egy félreérthető érzelmi töltést hordozó képet. Többféle negatív magyarázatot lehetett rá adni, és a diákoknak a lehető legtöbb történetet kellett kitalálniuk rá. Mindegyiknek másról kellett szólnia és máshogy is kellett végződnie.

Beaulieu-Pelletier felfedezte, hogy azok, akik a legkevesebb történetet tudták kitalálni, sokkal több negatív érzést éltek át, mint a kreatívabbak.

"A pszichológiai kreativitás tökéletes feltérképezéséhez szükség lenne olyan képekre is, melyről a szeretet, siker, anya-gyermek kapcsolat sugárzik" - tette hozzá a kutató.

Animáció: HáziPatika.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: