Közösségi média és népesedés

A szegénység növeli a teherbeesés valószínűségét, mert sok nő nem képes a megfelelő fogamzásgátlást megfizetni, ráadásul a szaporodáshoz kapcsolódó tudatosság is alacsony szinten áll. A Facebookon derítették ki, hogy mit gondolnak az emberek az utódnemzés kézbetartásáról.

Dr. Sara Holton, a melbourne-i Monash University Jean Hailes kutatóközpontjának (JHRU) tudósa volt a kezdeményezője annak a Facebookon lefolytatott kutatásnak, amelynek részleteit a Journal of Medical Research online folyóirat közölte. A kutatás a termékenység menedzselésének komplexitását vizsgálta Ausztráliában.

A közösségi médiát platformként használó kutatás a Facebookon reklámozta magát, toborzott résztvevőket és folytatta le tevékenységét. A résztvevők egy zárt csoportot alkottak, és a kutatók kezdeményeztek a tagok között párbeszédet, célzott kérdéseket feltéve a terhességről, a fogamzásgátlásról és a kapcsolódó egészségügyi szolgáltatásokról.

A fogamzásgátlás az életünk része: évekig aggódunk azon, hogy ne essünk teherbe, majd pedig azon, hogy teherbe essünk. Statisztikák igazolják, hogy a fiatal nők nem tájékozódnak eleget a fogamzásgátlásról és a nemi betegségekről, pedig a témáról már a kamaszkor kezdetekor beszélnünk kellene. Kattintson! „A tanulmány annyiban volt újító, hogy a Facebookot használtuk az online vitafórum kialakítására, ami megkönnyítette a munkánkat. Kimutattuk, hogy a Facebook hatékony eszköz a közvélekedés megismerésére a szexuális és reproduktív egészségről” – mondta Dr. Holton.

„Ausztrália paradox problémája a nem kívánt terhességek és a meddőség egyaránt magas aránya. A legtöbb ausztrál szeretne gyermeket, de keveset tudunk arról, hogy jelenleg a reproduktív korban lévő emberek hogyan kezelik a termékenység kérdését” – fejtette ki a kutató. Szerinte az erre vonatkozó vélemények kiscsoportos megbeszéléséhez a Facebook ideális felület egy kutatási projekt számára.

A Facebookon derítették ki, hogy mit gondolnak az emberek az utódnemzés kézbetartásáról

A négy fő jellemző, amelyet a termékenység menedzselésének elemzéséhez kiválasztottak, a hozzáférés, a földrajzi hely, a tudás és a költség. A kutatás egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy az emberek tudásszintje a szexről és a szaporodásról pontatlan és hiányos, s nem felel meg az igényeiknek.

Kiderült, hogy a fiatalok és a vidéki területeken élők akadályokkal szembesülnek a fogamzásgátlás és termékenységi szolgáltatásokat elérésében. A szexről, a szaporodásról és a termékenységi szolgáltatások költségeiről meglévő korlátozott ismeretek szintén akadályozzák a termékenység hatékony menedzselését.

„Ez megerősíti a meglévő bizonyítékokat, hogy jelentősek a tudásbeli hiányosságok , beleértve az alacsony tudatosságot a nők legtermékenyebb időszakairól, a naivitást a termékenységgel kapcsolatos nehézségek előfordulásának valószínűségéról, a nem megfelelő iskolai szexuális nevelést olyan témákban, mint a sürgősségi fogamzásgátlás, a termékenység és a terhesség” – mondta Dr. Holton.

A tanulmány megállapította, hogy hosszú ideig hatásos, de reverzibilis (visszafordítható) fogamzásgátlás költsége sok nőnek megfizethetetlen lehet, és a relatív társadalmi hátrány szignifikánsan megnöveli a nem kívánt terhesség esélyét.

Forrás: Helth Canal

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet, és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar, de kis eséllyel a délnyugati határ közelébe is sodródhatnak ilyen csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra