Köszvényt okoz az üdítő

Kanadai kutatók szerint növeli a köszvény kialakulásának veszélyét az édesített üdítőitalok gyakori fogyasztása. Elméletüket 46,393 férfi egészségügyi dolgozó bevonásával készült vizsgálatuk eredményeivel támasztják alá, melyeket a BMJ-ben publikáltak.

Dr. Hyon K. Choi és munkatársai a Brit Columbia Egyetemen arra kérték a résztvevőket, hogy 12 éven át négyévente töltsenek ki egy egészségi állapotukra és étrendjükre vonatkozó kérdőívet. A 12 év alatt összesen 755 esetben diagnosztizáltak köszvényt. A statisztikai számítások kiderítették, hogy az édesített üdítőitalok fogyasztása szignifikáns mértékben növelte a köszvény rizikóját.

Azokhoz képest, akik sosem isznak üdítőt, a napi két vagy több adag édesített ital fogyasztása 85 százalékkal növelte a betegség kialakulásának kockázatát. Naponta egy adag üdítő is már 45 százalékos rizikóemelkedéssel jár, és még azok is 29 százalékkal nagyobb veszélyben vannak, akik hetente csak 5-6-szor isznak üdítőt. A kockázat körülbelül napi 2-4 szeszes ital elfogyasztásának kockázatával egyenértékű.

A mindennapos sörfogyasztás 49 százalékkal, a rövid italok 15 százalékkal fokozzák a rizikót. A diétás üdítők azonban nem jelentenek veszélyt, mivel azok gyümölcscukor-tartalma alacsony. Úgy tűnik ugyanis, hogy az üdítőitalok veszélyes alkotórésze a gyümölcscukor, és emiatt a gyümölcsök fogyasztása is hasonló kockázattal jár. A kutatók azonban ennek ellenére is javasolják a gyümölcsevést, hiszen más fontos betegségek - pl. szívbetegség és diabétesz - ellen védő hatásúak.

Más szakemberek egyelőre azonban óvatosan fogadják a meglepő eredményeket, hiszen míg a szeszes italokról már régóta ismert, hogy köszvény kialakulásához vezetnek, csakúgy, mint a purinban gazdag étrend, az üdítőkkel kapcsolatban mindeddig fel sem merült a kérdés. A köszvény legfontosabb rizikótényezője a pozitív családi anamnézis, azaz, ha a családban már előfordult a betegség. Choi és munkatársai vizsgálatának a kritikusok szerint éppen ez a leggyengébb pontja, hiszen ezt a tényezőt a kutatók nem elemezték.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció