Koronavírus: mit kezdjünk az ellentmondásos hírekkel?

Olykor csak kapkodjuk a fejünket, annyi egymásnak ellentmondó hír lát napvilágot a koronavírusról, illetve annak megelőzéséről, gyógyításáról. Kinek vagy minek higgyünk? Van egy képlet, ami segíthet.

"Olyan, mint egy egyszerű, szezonális influenza". "Sokkal nagyobb pusztítást végez a szervezetünkben, mint az influenza". "Ha egyszer elkaptuk, egész életünkben védettek leszünk ellene". "A betegség leküzdése után 4-5 hónappal már lehetséges az újrafertőződés ". Számos ilyen és ezekhez hasonló, egymásnak ellentmondó információ került be a köztudatba az elmúlt hónapokban a COVID-19 -cel kapcsolatban.

Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal?

Ráadásul nem csak a hivatalos szervek ajánlásai és az "alternatív" források tanácsai térnek el egymástól: sokszor ugyanaz a megbízható szakmai szervezet mond valamit az egyik héten, míg a másikon annak közel ellenkezőjét állítja. Jogosan merül hát fel a kérdés, hogy mennyire hihetünk a tudománynak.

koronavírus
Sok egymásnak ellentmondó információval bombáznak minket. Fotó: Getty Images

Ne ítéljük el az új helyzetben esetenként bizonytalankodó tudományt, ugyanis annak szerves része az információk folyamatos frissítése - javasolja az Urbanlegends.hu témát körüljáró cikke.

Eszerint a koronavírussal kapcsolatos ajánlások folyamatos alakulása mögött nem kell feltétlenül összeesküvést sejteni. A tudomány ugyanis úgy működik, hogy az újabb és újabb bizonyítékokkal korrigálja korábbi tapasztalatokon alapuló hipotéziseit, ismereteit, ajánlásait. E folyamat során válik a tapasztalat idővel egyre pontosabb tudássá, amit laikusként valóban nehéz napi szinten követni, megérteni.

Koronavírus: ez a mutáció terjedhet Magyarországon is Azonosították a SARS-CoV-2 egy új variánsát, a D614G-t. A friss hazai adatokat látva pedig elképzelhető, hogy már Magyarországon is ez a változat terjed. Mutatjuk, mit kell tudni az új mutációról. Részletek: itt .

Az új bizonyítékok beépítése gondolkodásunkba

E jelenség kapcsán elevenítette fel a közelmúltban több újságíró is Thomas Bayes tételét, egészen pontosan a 18. századi matematikus gondolkodásmódjának hasznosítását napjaink koronavírusos világában. A feltételes valószínűség és a fordítottja közötti kapcsolatot felállító tétel bemutatásával most nem terhelnénk az olvasót, akit érdekel, az idézett cikkben megtalálja a képletet.

Amit viszont mindenképp érdemes eltenni útravalóul, az az a módszer, ahogy a bayes-i érvelés kezeli az újabb és újabb bizonyítékok beépítését gondolkodásunkba. Ezzel kapcsolatban a cikk kétféle véglelet említ. Egyesek elkötelezik magukat egy bizonyos álláspont mellett, és ettől semmilyen új információ nem tántorítja el őket, míg mások a legfrissebb információknak tulajdonítanak túl nagy jelentőséget. A bayes-i érvelés megismerése abban segíthet, hogy megfelelő súlyban vegyítsük a korábbi és az új információkat.

Persze a hiedelmek frissítése sosem könnyű, még bizonyítékok mellett sem. Sokszor még a tudomány is nagyon lassú ebben. Jó példa a koronavírus levegőben való terjedését alátámasztó bizonyítékok beépítése az ajánlásokba.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra