Koronavírus: másképp viselkedtek a nők és a férfiak

Másképp viselkedtek az új típusú koronavírus miatti tavalyi lezárások idején a nők és a férfiak - állapította meg egy új osztrák tanulmány.

A nők hosszabb ideig telefonáltak, a férfiak pedig kevésbé hagyták, hogy a mozgásukat korlátozzák; az viszont mindkét nemre igaz, hogy nagyjából egy órával rövidült a napi aktivitásuk időszaka - mutatott rá a kutatás, amelynek eredményei a Scientific Reports tudományos lap keddi számában jelentek meg.

Nőtt a telefonálással töltött idő

Bécsi kutatók 1,2 millió ember anonimizált mobiltelefon-adatait elemezték, amelyek alapján nemcsak a telefonálási, hanem a helyváltoztatási szokásokat is figyelemmel tudták kísérni. A szakembereket nem lepte meg, hogy a lezárások elrendelése után az emberek hirtelen többet telefonáltak. "Érdekes, hogy kevesebb emberrel beszéltek, mint egyébként, ám velük a szokásosnál hosszabban" - mondta Tobias Reisch, a bécsi Complexity Science Hub (CSH) kutatóközpont munkatársa.

A lezárások elrendelése után az emberek hirtelen többet telefonáltak.
A lezárások elrendelése után az emberek hirtelen többet telefonáltak. Fotó: Getty Images

A nemek közötti viselkedésbeli különbségek egyébként igen nagyok voltak. Azok a telefonbeszélgetések, amelyekben nő is részt vett, átlagosan jelentősen tovább tartottak, valamint az időtartam lényegesen eltért a szerint is, hogy ki volt a hívó fél. Ha nő hívott nőt még a lezárások előtt, az átlagosan alig kétperces beszélgetéshez vezetett, miután azonban 2020. március 16-án életbe léptek a korlátozások, több mint négypercesre nőtt az időtartam (140 százalékos növekedés).

Amikor férfi hívott fel nőt, körülbelül kétszer olyan hosszú beszélgetés lett belőle, mint a pandémia előtt, míg ha nő hívott fel férfit, a társalgás időtartama 80 százalékkal nőtt a válság előttihez képest. Ha pedig férfiak telefonáltak egymással, akkor legalább 66 százalékkal hosszabban beszélgettek.

A tanulmány szerzői szerint az adatok megerősítették a kisebb felméréseken, közvélemény-kutatásokon vagy interjúkon alapuló társadalomtudományi eredményeket. Ezek szerint a nők hajlamosabbak a stresszel való megküzdés aktívabb módjait választani, például többet beszélgetnek másokkal.

Jelentősen visszaesett a mobilitás

A nemek közötti, már a pandémia előtt megfigyelt, helyváltoztatási viselkedéssel kapcsolatos különbségek is felerősödtek a lezárások idején. Ugyan mindkét nem mobilitása jelentősen visszaesett a lezárások hatására, a nők erősebben és hosszabb ideig korlátozták a mozgásukat, mint a férfiak. Ahogy a korlátozásokat feloldották, a férfiak gyorsabban visszatértek a korábban megszokott mobilitási szokásaikhoz.

Milyen előnyei vannak a rendszeres testmozgásnak? Infografikánkból kiderül.

A kutatók megfigyelték emellett a napi aktivitás időtartamának jelentős csökkenését: mindkét nem esetében nagyjából napi egy órával csökkent a mozgással töltött idő a telefonos és internetes mobiladatok alapján. "Talán a napi munkába járás megszűnése állhat a háttérben, ezt még vizsgálni kell" - tette hozzá Reisch.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)