Koronavírus: másképp viselkedtek a nők és a férfiak

Másképp viselkedtek az új típusú koronavírus miatti tavalyi lezárások idején a nők és a férfiak - állapította meg egy új osztrák tanulmány.

A nők hosszabb ideig telefonáltak, a férfiak pedig kevésbé hagyták, hogy a mozgásukat korlátozzák; az viszont mindkét nemre igaz, hogy nagyjából egy órával rövidült a napi aktivitásuk időszaka - mutatott rá a kutatás, amelynek eredményei a Scientific Reports tudományos lap keddi számában jelentek meg.

Nőtt a telefonálással töltött idő

Bécsi kutatók 1,2 millió ember anonimizált mobiltelefon-adatait elemezték, amelyek alapján nemcsak a telefonálási, hanem a helyváltoztatási szokásokat is figyelemmel tudták kísérni. A szakembereket nem lepte meg, hogy a lezárások elrendelése után az emberek hirtelen többet telefonáltak. "Érdekes, hogy kevesebb emberrel beszéltek, mint egyébként, ám velük a szokásosnál hosszabban" - mondta Tobias Reisch, a bécsi Complexity Science Hub (CSH) kutatóközpont munkatársa.

A lezárások elrendelése után az emberek hirtelen többet telefonáltak.
A lezárások elrendelése után az emberek hirtelen többet telefonáltak. Fotó: Getty Images

A nemek közötti viselkedésbeli különbségek egyébként igen nagyok voltak. Azok a telefonbeszélgetések, amelyekben nő is részt vett, átlagosan jelentősen tovább tartottak, valamint az időtartam lényegesen eltért a szerint is, hogy ki volt a hívó fél. Ha nő hívott nőt még a lezárások előtt, az átlagosan alig kétperces beszélgetéshez vezetett, miután azonban 2020. március 16-án életbe léptek a korlátozások, több mint négypercesre nőtt az időtartam (140 százalékos növekedés).

Amikor férfi hívott fel nőt, körülbelül kétszer olyan hosszú beszélgetés lett belőle, mint a pandémia előtt, míg ha nő hívott fel férfit, a társalgás időtartama 80 százalékkal nőtt a válság előttihez képest. Ha pedig férfiak telefonáltak egymással, akkor legalább 66 százalékkal hosszabban beszélgettek.

A tanulmány szerzői szerint az adatok megerősítették a kisebb felméréseken, közvélemény-kutatásokon vagy interjúkon alapuló társadalomtudományi eredményeket. Ezek szerint a nők hajlamosabbak a stresszel való megküzdés aktívabb módjait választani, például többet beszélgetnek másokkal.

Jelentősen visszaesett a mobilitás

A nemek közötti, már a pandémia előtt megfigyelt, helyváltoztatási viselkedéssel kapcsolatos különbségek is felerősödtek a lezárások idején. Ugyan mindkét nem mobilitása jelentősen visszaesett a lezárások hatására, a nők erősebben és hosszabb ideig korlátozták a mozgásukat, mint a férfiak. Ahogy a korlátozásokat feloldották, a férfiak gyorsabban visszatértek a korábban megszokott mobilitási szokásaikhoz.

Milyen előnyei vannak a rendszeres testmozgásnak? Infografikánkból kiderül.

A kutatók megfigyelték emellett a napi aktivitás időtartamának jelentős csökkenését: mindkét nem esetében nagyjából napi egy órával csökkent a mozgással töltött idő a telefonos és internetes mobiladatok alapján. "Talán a napi munkába járás megszűnése állhat a háttérben, ezt még vizsgálni kell" - tette hozzá Reisch.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció