Könnyebben jegyzünk meg neveket, mint arcokat

A legtöbb ember, ha megkérdeznék, hogy neveket vagy arcokat könnyebb megjegyezni, valószínűleg az utóbbira tippelne. Egy friss kutatás viszont éppen ennek az ellenkezőjét bizonyította be.

A York Egyetem kutatása során 24 embernek mutattak meg 40 fotót idegenekről, amelyekhez random neveket párosítottak. Ezután kaptak egy kis időt, hogy memorizálják az arcokat és a neveket, mielőtt kikérdezték őket arról, hogy mit gondolnak, melyek azok, amelyeket korábban megmutattak nekik.

Romló memória: mi állhat a háttérben? A kor előre haladtával voltaképp természetes jelenség, ha romlik kicsit a memória. Azonban nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy több betegség tünete is lehet, ha nem emlékszünk nevekre, helyszínekre, dátumokra. Kattintson a részletekért!

A kikérdezés végén kiderült, hogy a résztvevők a nevek csaknem 85 százalékára emlékeztek, míg az arcoknak mindössze 73 százalékára. Amikor ugyanarról az emberről különböző képeket mutattak nekik, a résztvevők az arcok mindössze 64 százalékára tudtak visszaemlékezni. Ennek az lehet az oka, hogy míg az arcokat csak vizuálisan érzékeljük, a neveket ki is lehet mondani, és le is lehet írni, így a hangmemóriánkba és a vizuális memóriánkba is beépülnek.

Az emberek arca kevésbé marad meg az emlékezetünkben, mint a nevük
Az emberek arca kevésbé marad meg az emlékezetünkben, mint a nevük

Az arcmemória a névmemóriánál is kevésbé megbízható

Amikor a résztvevőknek hírességek képeit mutatták meg, szintén az lett az eredmény, hogy a nevekre valamivel pontosabban emlékeztek az arcoknál. A York Egyetem pszichológia tanszékének vezetője szerint az eredményekből arra lehet következtetni, hogy bár sokan hiszik, hogy a névmemóriájuk a gyenge, valójában az arcmemóriájuk még a névmemóriájuknál is kevésbé megbízható.

Nevekre emlékezni az életkorral egyre nehezebb lesz, és a középkorú vagy idősebb emberek emiatt gyakran kerülnek kellemetlen helyzetbe, amikor egy-egy távolabbi ismerősbe botlanak, mondjuk az utcán. A fent említett tanulmány eredményeinek tükrében azonban kiderül, hogy ilyenkor ritkábban van azzal probléma, hogy elfelejtették az illető nevét - inkább az arc beazonosítása nehezebb, ami egyúttal problémásabbá teszi azt is, hogy az archoz nevet kapcsoljanak még akkor is, ha utóbbira jobban emlékeznek.

Forrás: DailyMail

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)