Kinek nem ajánlott a 3D mozi?

Az emberek özönlenek a mozikba a legújabb háromdimenziós filmekre, és mindenki csak ámul-bámul a fejlett hollywoodi 3D-s technológián. Vagyis majdnem mindenki.

"A nézők között mindig akad legalább egyvalaki, aki megkérdezi: 'Miről beszélsz? Én nem láttam semmit errefelé repülni!' Esetleg azt mondja: 'Ettől a filmtől émelyegni kezdtem.'" - mondja Dr. Dominick Maino, az Illinois Szemészeti Főiskola professzora.

Az Amerikai Szemészeti Társaság becslései szerint az Egyesült Államokban 3-9 millió ember szenved olyan látászavarban, ami megakadályozza őket abban, hogy élvezzék az Avatarhoz vagy a Toy Story 3 -hoz hasonló 3D-s filmeket. Ráadásul a 18 és 38 év közöttiek 56 százaléka szenved a mélységérzékelést érintő tünetektől. Ezek a rendellenességek a kétszemes együttlátással állnak összefüggésben, vagyis azzal a képességgel, hogy mindkét szemünket egy célpontra irányítsuk, és a két szemből származó képeket egyetlen háromdimenziós észleletté egyesítsük.

Azért van háromdimenziós látásunk, mert a két szemünk máshol helyezkedik el a fejünkön" - magyarázza Maino. "Amikor az agyunk két képet összerak, akkor tapasztalhatjuk meg a háromdimenziós hatást. A 3D valójában a távolságok megítélésének képessége. Kiváló eszköz a túléléshez, mert annak idején el tudtuk dönteni, milyen messze van a kardfogú tigris, így mi ehettük meg ebédre őt, nem pedig fordítva."

A 3D-s filmek technológiája sokat változott az első vörös-kék lencsés szemüvegek óta, és a mai háromdimenziós filmek már sokkal fejlettebb módszerekkel készülnek. Ennek ellenére a kétszemes együttlátás zavarában szenvedő emberek a 3D illúzióját nem képesek érzékelni, vagy a filmtől "vizuális másnaposságot" éreznek. A szemészeti társaság közvélemény-kutatása szerint a kétszemes együttlátás zavarában szenvedők esetében a háromdimenziós filmek leggyakoribb mellékhatása a fejfájás, a homályos látás és a szédülés. Nekik mozizás után egy kis időre van szükségük ahhoz, hogy látásuk visszatérjen a normális kerékvágásba.

A problémát különféle látászavarok okozhatják, így például:

  • Amblyopia, vagy lusta szem, amikor az egyik szem látása rosszabb, mint a másiké. A két szem eltérése miatt a 3D észlelésének képessége rendkívül csökkent vagy hiányzik.
  • Kancsalság, amikor a szemek fókuszáláskor nem ugyanabba az irányba állnak. A kancsalságban szenvedők végül kettős látást tapasztalnak, vagy elveszítik a 3D látás képességét.
  • Konvergencia-elégtelenség, amikor a két szem képtelen egymás felé fordulni annak érdekében, hogy ugyanarra a távolságra fókuszáljanak.

E rendellenességeket a szemészorvosok tudják gyógyítani. Maino szerint az új 3D-s filmek egyeseket ráébresztenek látászavarukra, amely már régóta fennállhatott anélkül, hogy feltűnt volna nekik. A szembetegségeket látásterápiával lehet kezelni, mely során szemtapasszal vagy különleges szemüvegekkel tanítják meg a két szemet az együttműködésre.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: