Kígyóméreg váltja ki a veszélyes kábítószert?

A skorpiók mérge rendkívül veszélyes - azonban a Tel Aviv-i Egyetem kutatói szerint hatékony alternatívája lehet a veszélyes és függőséget okozó, fájdalomcsillapítóként használt morfinszármazékoknak.

A skorpió méreganyagában található fehérjetoxinok az ideg- és izomsejtek nátriumcsatornáira hatnak, ezek a nátriumcsatornák részt vesznek a fájdalom közvetítésében is. "Ha sikerülne azonosítani, hogyan szelektálnak a mérgek a nátriumcsatornák között, módosíthatnánk a méreganyagokat, hogy csak a fájdalomérzést közvetítő csatornákon hassanak" - mondta el Michael Gurevitz professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A professzor és munkatársai az izraeli sárga skorpió mérgét vizsgálták, amely a világ egyik legveszélyesebb skorpiófaja. Mérge több, mint 300-féle fehérjét tartalmaz, ennek eddig csak egy részét azonosították. A toxinok százmillió évek során fejlődtek ki, néhány a gerincesek, míg mások a külső vázzal rendelkező állatok, például a rovarok nátriumcsatornáit ismeri fel.

A kínaiak már régóta használnak skorpiómérget a hagyományos orvoslásban fájdalomcsillapítóként, egyes kutatások pedig azt bizonyították, hogy epilepszia kezelésére is alkalmas. A természetben megtalálható toxinok genetikai módosításával megtarthatók lennének a fájdalomcsillapító hatások, azonban ki lehetne küszöbölni a mellékhatásokat.

A skorpióméregből készült fájdalomcsillapító az orvostudomány egyik legnagyobb gondjára is gyógyírt kínálna. A fájdalom fontos élettani választ jelent a veszélyre, testi sérülésre és a betegségre, azonban a súlyos betegeknél nem elegendő az aszpirin hatása, ilyenkor az opiátok bizonyultak a leghatásosabbnak. Ezek használata azonban számos veszéllyel jár, így folyamatosan keresik az alternatívákat. Az új gyógyszercsoport súlyos égések és vágott sebek kezelésében is alkalmazható lenne, azonban függőséggel nem kellene számolnunk.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció