Kiderült, miért viselkednek furcsán a tinédzserek

A tizenévesek alkoholfogyasztását és magatartászavarait mind a genetikai, mind a környezeti tényezők befolyásolják - derült ki egy új tanulmányból.

Korábban a genetikai és környezeti tényezők a viselkedésre gyakorolt hatását főképp külön-külön vizsgálták, mivel a kutatókat más-más érdekelte, azonban ma már ismert, hogy mindkét tényező fontos, így most azon a sor, hogy megismerjük ezek kölcsönhatásait.

"A környezeti tényezőket vizsgáló legtöbb kutatás a szülőkre és a kortársakra koncentrál" - magyarázta Danielle Dick, a Virginia Commonwealth Egyetem pszichiátria, pszichológia és humán- illetve molekuláris genetika docense. "Világos, hogy ezek is nagyon fontos környezeti befolyást jelentenek, azonban a szocio-regionális vagy lakókörnyezeti hatásoknak is jelentős szerepük van a serdülők viselkedésében, azonban ezt korábban nem kutatták."

Dick munkatársaival több, mint 5 ezer, 1983 és 1987 között Finnországban született ikerpár adatait elemezte, azt vizsgálták, hogyan befolyásolták a genetikai és környezeti tényezők a magatartásproblémákat 12, az alkoholfogyasztást 14 éves korban. Kiderült, hogy bizonyos környezeti tényezők elősegítették a genetikai hajlam kifejeződését, míg mások gátolták azt. Genetikai kutatások bizonyítékai arra utalnak, hogy a magatartászavarok előrevetíthetik a későbbi alkoholproblémákat.

"Nem egyformán vagyunk veszélyeztetettek a magatartás- és alkoholproblémák szempontjából, és a környezet kulcsszerepet játszhat abban, hogy valakinél kialakulnak-e ezek a problémák" - mondta el Dick. A tanulmány az Alcoholism: Clinical and Experimental Research folyóirat októberi számában jelenik meg nyomtatásban, addig online érhető el.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció