Kiderült, hány ember balkezes

Minden tizedik ember balkezes a világon - állítják a bochumi Ruhr Egyetem kutatói.

Hogyan fedezte fel az emberiség, hogy többféle vércsoport létezik? A témáról korábbi cikkünkben olvashat bővebben ide kattintva.

Több különböző tanulmány kiértékeléséből arra jutottak a német kutatók, hogy a balkezesek aránya 10,6 százalék. A jobb- és balkezesség besorolása nagyban függ attól, pontosan milyen szempontokat veszünk figyelembe. A legszigorúbb kritériumok alapján a kutatás résztvevőinek csupán 9,34; a kevésbé szigorú kritériumok szerint viszont 18,1 százalékuk balkezes. A kutatók ebből számítottak átlagot.

Egy német kutatás szerint minden tizedik ember balkezes
Egy német kutatás szerint minden tizedik ember balkezes

A tudósok figyelembe vették azt is, hogy az emberek mintegy 9 százaléka különböző feladatokra különböző kezet használ. Az ilyen emberek aránya csaknem ugyanakkora, mint a tisztán balkezeseké. Az egyik kéz előnyben részesítése (legyen az jobb- vagy balkezesség) az eszköz- és nyelvhasználat képességével, valamint az agy funkcionális és anatómiai specializálódásával együtt az emberi faj jellemzője. Ezek a dolgok különböztetik meg az ember evolúcióját a majmok evolúciójától.

Eredményeikről a német kutatók a Psychological Bulletin című szaklapban számoltak be.

Meglepő tények a balkezességről Mi a közös Barack Obamában, Bill Gates-ben és Angelina Jolie-ban? Mindannyian balkezesek, ahogy például a brit királyi család több tagja is. Erről, valamint a balkezességgel kapcsolatos további érdekességekről olvashat ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció