Kiderült, hány ember balkezes

Minden tizedik ember balkezes a világon - állítják a bochumi Ruhr Egyetem kutatói.

Hogyan fedezte fel az emberiség, hogy többféle vércsoport létezik? A témáról korábbi cikkünkben olvashat bővebben ide kattintva .

Több különböző tanulmány kiértékeléséből arra jutottak a német kutatók, hogy a balkezesek aránya 10,6 százalék. A jobb- és balkezesség besorolása nagyban függ attól, pontosan milyen szempontokat veszünk figyelembe. A legszigorúbb kritériumok alapján a kutatás résztvevőinek csupán 9,34; a kevésbé szigorú kritériumok szerint viszont 18,1 százalékuk balkezes. A kutatók ebből számítottak átlagot.

Egy német kutatás szerint minden tizedik ember balkezes
Egy német kutatás szerint minden tizedik ember balkezes. Fotó: Getty Images

A tudósok figyelembe vették azt is, hogy az emberek mintegy 9 százaléka különböző feladatokra különböző kezet használ. Az ilyen emberek aránya csaknem ugyanakkora, mint a tisztán balkezeseké. Az egyik kéz előnyben részesítése (legyen az jobb- vagy balkezesség) az eszköz- és nyelvhasználat képességével, valamint az agy funkcionális és anatómiai specializálódásával együtt az emberi faj jellemzője. Ezek a dolgok különböztetik meg az ember evolúcióját a majmok evolúciójától.

Eredményeikről a német kutatók a Psychological Bulletin című szaklapban számoltak be.

Meglepő tények a balkezességről Mi a közös Barack Obamában, Bill Gates-ben és Angelina Jolie-ban? Mindannyian balkezesek, ahogy például a brit királyi család több tagja is. Erről, valamint a balkezességgel kapcsolatos további érdekességekről olvashat ide kattintva .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra