Kiderülhet, hogyan élhetünk 110 évig

Tudósok először programozták át egy szuperidős ember sejtjeit indukált pluripotens őssejtetekké. A tudományos előrelépés segítségével tanulmányozhatják, miért élnek ilyen hosszú ideig egészségesen a 110 év fölötti emberek.

A 110 évnél tovább élő, úgynevezett szuperszázévesek nemcsak koruk miatt figyelemre méltóak, hanem jó egészségük miatt is. Ez az elit csoport ellenállónak tűnik számos időskori betegséggel - köztük az Alzheimer-kórral, a szívbetegségekkel és a rákkal - szemben. A kutatók nem tudják, miért élnek egyesek 110 éven túl is, míg mások nem. Azonban hamarosan erre is választ kaphatunk.

hosszú élet, öregedés, szuperidős sejtek, szuperszázévesek, őssejtek, sejtek átprogramozása
hosszú élet, öregedés, szuperidős sejtek, szuperszázévesek, őssejtek, sejtek átprogramozása

Megtalálhatják az öregedés ellenszerét?

4 különböző módon lehet öregedni - kattintson a részletekért!

Egy kutatócsoportnak sikerült átprogramozni egy 114 éves nő sejtjeit indukált pluripotens őssejtekké (iPSC), amelyek azért különlegesek, mert bármilyen testi sejtté képesek átalakulni. "Egy nagy kérdésre kerestünk választ: át tudunk-e programozni ilyen öreg sejteket. Megmutattuk, hogy lehetséges, most pedig egy értékes eszközünk van arra, hogy olyan géneket és más tényezőket találjunk, amelyek lelassítják az öregedési folyamatot - magyarázta Evan Y. Snyder professzor, a tanulmány szerzője.

A tanulmányban a kutatók három ember - köztük a már említett 114 éves nő, egy 43 éves egészséges ember és egy gyors öregedésben, progériában szenvedő nyolcéves gyermek vérsejtjeit programozták át iPS-sejtekké, majd azokat mesenchymális őssejtekké. Ez utóbbiak számos sejttípussá képesek differenciálódni, így fontos szerepet játszanak a különféle kötőszövetek - például csont-, porc- és zsírszövet - kialakulásában.

Vannak még kihívások

A kutatók azt találták, hogy a szuperidős sejtjei ugyanolyan könnyen alakultak át, mint a másik két emberé. A telomerek - a DNS "védősapkái", amelyek az öregedés során megrövidülnek - szintén visszaállítódtak a fiatalkori szintre. A szuperidős sejtjeinél azonban kevésbé volt gyakori ez a telomervisszaállítódás. Ez azt jelzi, hogy az extrém öregedésnek olyan hosszú távú hatásai is vannak, amelyeket le kell győzni a sejtöregedés hatékonyabb visszaállításához.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő