Két jó tipp prosztatarák ellen

Két nemrégiben közzétett vizsgálat szerint segítheti a prosztatarák elleni harcot a kávé és a testmozgás, ám hatékonyságuk egyelőre vitatott.

Az Amerikai Rákkutatók Társaságának konferenciáján kedden Houstonban ismeretett eredmények a vizsgálatot vezető Kathryn M. Wilson (Harvard Egyetem Népegészségügyi Intézet) szerint nem adnak okot arra, hogy a férfiak megváltoztassák eddigi kávézási szokásaikat, egyelőre. Wilson csaknem ötvenezer férfi egészségügyi adataival dolgozott. Az 1986-2006 közötti húsz évben 4975 prosztatarákos esetet ismertek fel, vagyis a résztvevők csaknem tíz százaléka megbetegedett. Mindössze azonban 846 eset vált életveszélyessé áttétek, vagy a daganat agresszív növekedése miatt.

Napi hat vagy több csésze kávé fogyasztása 19 százalékkal csökkentette a prosztatarák veszélyét, ami nem nevezhető jelentős befolyásnak, ám az agresszív tumorok esetében ugyanez a szám már 41 százaléknak bizonyult. Az is kiderült, hogy minél több kávét iszik valaki, annál kisebb a rák rizikója. Valószínűsíthetően nem a kávé koffeintartalma jelenti a védelmet, mivel a jelenség koffeinmentes kávé fogyasztása esetén is megfigyelhető. Wilson szerint az inzulin- és cukoranyagcsere terén kell keresgélni, annál is inkább, mert számtalan tanulmány bizonyítja a kávéfogyasztás cukorbetegségkockázat-csökkentő hatását.

Stacey A. Kenfield (szintén a Harvard Népegészségügyi Intézetének munkatársa) 2686 prosztatarákos férfinél vizsgálta a testmozgás hatását. Ismét bebizonyosodott, hogy a testmozgás jót tesz az egészségnek általában, mivel heti három óránál több intenzív sport - futás, kerékpározás, úszás, vagy teniszezés - már 35 százalékkal csökkenti a halálozást. Kenfield azonban azt is megállapította, hogy a prosztatarák miatti halálozás is csökkent 12 százalékkal az intenzív testmozgás hatására. A háttérben álló folyamatok még tisztázásra várnak, elképzelhető, hogy az immunrendszer erősítésének, vagy a gyulladáscsökkentésnek köszönhető a jótékony hatás.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció