Kemoterápia utáni szellemi hanyatlás: mi okozza?

A mellrákon átesett nők esetében sokszor előfordul, hogy szellemi hanyatlás jelentkezik náluk, ami megnyilvánulhat akár a verbális készségek romlásában, akár a memória és a figyelem hanyatlásában is.

A jelenséget főleg azok a nők tapasztalják, akik kemoterápián estek át, a szakemberek pedig a "kemo-agy" elnevezéssel illetik.

Stephanie Reid-Arndt, a Missouri Egyetem munkatársa azonban arra a felfedezésre jutott, miszerint azok a mellrákon átesett nők, akik még nem kaptak kemoterápiás vagy hormonkezelést, szintén hasonló hanyatlást tapasztaltak magukon, ráadásul, akik stresszesebbek voltak és a stresszt nem tudták megfelelő módon kezelni, azoknál ez a hanyatlás nagyobb eséllyel jelentkezett.

Reid-Arndt úgy véli, a fenti megfigyelések arra utalnak, hogy a mentális hanyatlás inkább azzal függ össze, ki milyen mértékben képes feldolgozni az őt ért stresszt, ezért a mellrákon átesett nők számára igen fontos lenne, hogy elsajátítsanak egy megfelelő stresszkezelő módszert. A szakember hozzátette, hogy a mellrák diagnózisának kézhez vétele után sok nőnél azonnal elkezdik a kezelést, anélkül, hogy idejük lenne lelkileg felkészülni arra, ami rájuk vár. Gyakran pedig épp azok a nők élik át magukban a legnagyobb megrázkódtatást, akik látszólag könnyen veszik a dolgokat, holott ők csupán nem mutatják ki, amit éreznek. Ezt elkerülendő fontos lenne, hogy ezek a nők beszéljenek aggodalmaikról a kezelőorvosukkal, családtagjaikkal és barátaikkal, és fogadják el a környezetüktől a segítséget.

A Journal for Clinical Psychology in Medical Settings című lapban megjelent tanulmány végső üzenete tehát az, hogy amennyiben a szakemberek segítségével a betegek képesek megtanulni kezelni az őket ért stresszt, nemcsak életminőségük javulhat, de kognitív funkcióik hanyatlását is elkerülhetik.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)