Jó hír gluténérzékenyeknek!

A Gut januári számában megjelent tanulmány szerint holland kutatóknak sikerült előállítani egy gluténbontó enzimet. Az enzim forrása egy gombafaj, az Apergillus niger.

Ha az enzim klinikai vizsgálatokban is bizonyít, akár megmentheti a gluténérzékeny betegeket szigorú diétájuk állandó betartásától.

Dr. C. Mitea és munkatársai a Leiden Egyetemi Egészségközponttól az Aspergillus niger prolil-endoproteázát (AN-PEP) tesztelték egy laboratóriumi modellen, mely az emberi emésztőrendszerével csaknem megegyező körülményeket képes teremteni. A fehér kenyérhez adott enzim 90 percen belül teljes egészében lebontotta a glutént, méghozzá a gyomorban lévő feltételek mellett. Az enzim kibírta a gyomor emésztőnedveit és erősen savas kémhatását is.

A kutatók gyorséttermi komplex ételeken is kipróbálták az AN-PEP-et, és hasonló eredményeket kaptak. AN-PEP hiányában legalább 120 percig a gyomorban maradt a glutén. Az enzim eltüntette a T-sejteket stimuláló glutén-eredetű peptideket, így a gluténre érzékeny szervezetben sem alakul ki immunreakció.

A kutatók szerint most már csak a klinikai vizsgálatok vannak hátra, hogy megállapítsák, képes a szájon át adott enzim-pótlás teljes egészében megszüntetni a glutén-toxicitást, és ezzel lehetővé tenni a szigorú diéta elkerülését. A szerzők szerint az AN-PEP alkalmas lehet erre a szerepre. Az enzim előállításához használt gombát egyébként az élelmiszeripar nagy mennyiségben termeli, így könnyen és gyorsan elérhető lehet.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső