Izmosodna? Inkább tejet, mint szóját!

Nagyobb mértékben növekedett azoknak a férfiaknak az izomtömege, akik testépítő gyakorlataikat követően sovány tejet fogyasztottak, mint azoké, akik szójaitalt ittak.

Kutatók megállapították, hogy átlagosan nagyobb mértékben növekedett azoknak a fiatalembereknek az izomtömege, akik testépítő gyakorlataikat követően néhány pohár sovány tejet fogyasztottak, mint azoké, akik szója- vagy nagy szénhidráttartalmú italt vettek magukhoz.

Ugyanezek a férfiak jelentősen több testzsírtól is megszabadultak a 12 hetes edzésidőszak alatt.

A súlyemelők izomépítéshez már régóta használják fehérjepótlóként az írót. A tejben viszont további fehérjék is találhatók.

Dr. Stuart M. Phillips, a kanadai Ontarióban található McMaster University professzora és egyben az új tanulmány szerzője szerint a tejfehérjék olyan mennyiségben és arányban tartalmaznak bizonyos aminosavakat, ami a szójafehérjénél hatékonyabbnak bizonyul az izomépítésben.

Ugyanakkor a tejfehérjék emésztése is másképpen zajlik, mint a szójafehérjéké.

Dr. Phillips és kollégái 56, 18 és 30 év közötti férfit vontak be a vizsgálatba, akik 12 héten keresztül heti öt napon át kemény edzést folytattak.

A csapat egyharmada két pohár sovány tejet fogyasztott, egyet közvetlenül edzés után, egyet egy órával később. A másik egyharmad zsírmenetes szójaitalt ivott, a többeik pedig nagy szénhidráttartalmú sportitalt vettek magukhoz. Az italok kalóriatartalma azonos volt.

A vizsgálat végére mindenkinek nőtt az izomtömege, de a növekedés a tejet fogyasztók csoportjában volt a legnagyobb. Testzsírcsökkenés tekintetében pedig szintén ez a csoport mutatta a legjobb eredményt: 5,5 százalékot, míg ez az érték a szójacsoportban mindössze 1,5 százalék, a szénhidrát-csoportban pedig 3,4 százalék volt.

Az izomerőt tekintve nem alakult ki jelentős különbség a csoportok között.

Dr. Phillips a nagyobb izomtömeget egy nagyobb "kályhához" hasonlította; az izom ugyanis fokozza az anyagcserét, és "raktárként" szolgál a vércukor és a zsírok számára. A mértékletes izomépítés - mint tudjuk - lehetőséget nyújthat az elhízás és a 2. típusú diabétesz kialakulásának megakadályozására.

Forrás:
American Journal of Clinical Nutrition, August 2007.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció