Itt a válasz, miért iszunk a bárokban!

Minél hangosabb a zene a bárban, annál több alkohol csurog le a vendégek torkán - állítják az Université de Bretagne-Sud tudósai.

A tudósok szerint az alkoholfogyasztás növelésének szándékos eszköze a hangerő fokozása, tehát nem csak a zenei stílust, az előadókat és a szövegeket kell a vendéglátóipari egység célközönségének megfelelően megválasztani. Logikus, hogy a kellemesnek tartott zene hallatán a kuncsaftok tovább üldögélnek a bárokban, és fogyasztanak. Korábbi vizsgálatok már azt is igazolták, hogy a gyors zene a poharak szaporább ürítését eredményezi. Nicolas Guéguen kísérletei első alkalommal bizonyítják tudományos igényességgel, hogy a hangerő fokozása növeli az alkoholfogyasztást.

A kutatók három szombati napon keresték fel az egyik nyugat-franciaországi város bárjait. Az alkoholfogyasztó vendégek által felhörpintett mennyiségeket azok tudta nélkül jegyezték fel, miközben a bártulajdonossal egyeztetve 72 és 88 decibel között változtatták a zene hangerősségét. A zeneszámokat mindenhol az aktuális toplista első negyven száma közül válogatták. Mielőtt talányos idegrendszeri összefüggések után kutatnánk, fontos megjegyezni, hogy az alkoholfogyasztás növekedésének elég egyszerű oka lehet. Nagy zajban szinte lehetetlen értelmesen beszélgetni, így az emberek a hangos számok idejét poharazgatással töltik.

A kutatás értékéből nem von le a banális magyarázat. Az összefüggést bizonyító tanulmány birtokában eredményesebben lehet harcolni a bárzene hangerejének korlátozásáért és a trükkös módon befolyásolt fogyasztók érdekeiért: megkezdődhet a bárvendégek felvilágosítása.

Forrás:
www.aerzteblatt.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső