Illatos vonzerő: a szerelem kémiája

"Jaj, illatod szívem szorítja szinte - ó édes álom szállj a szemeimre" - írja Szaíd Akl, libanoni költő. Szinte nincs is olyan szerelmes vers vagy dal, amelyben ne szerepelne a kedves illata. De vajon miért van ennek ilyen nagy jelentősége?

A szerelem kémiája

Bármilyen furcsa, de az illatok irányítják a szexuális viselkedést, és teszik egyik embert a másik számára vonzóvá vagy éppen taszítóvá. Feromonnak nevezik a szaganyagot, amelyet az állatok nagy része és az ember testéből kibocsát. A szó a görög pheran (átvitel) és horman (izgatni) kifejezésekből ered, amely a természetben megtalálható kémiai vegyületek gyűjtőneve. Tulajdonságuk, hogy már igen csekély koncentráció is elég ahhoz, hogy érzékelhető legyen. Az állatvilágban a lepkék és más repülő rovarok több kilométerről is rátalálnak párjukra a feromonok útmutatásával. Az ember a virágzó akácfa illatát már messziről érzékeli, sőt emlékezni tud rá. A feromon illatát a szaglószerv érzékeli ugyan, de az agy nem tudatosítja. A hatás mégis elementáris.

Feromonspray kapható

Egy amerikai egyetem kutatócsoportja arra kereste a választ, hogy a feromon vegyületekkel dúsított parfümspray alkalmazása után kialakult hatás eltér-e attól a parfümdezodortól, amelyben nem találhatók meg a csodavegyületek. A vizsgálatban részt vevő nők mindennap fújtak magukra a parfümből, és várták a hatást, amely természetesen nem maradt el. A feromontartalmú sprayt használók arról számoltak be, hogy jelentősen több bókot kaptak, udvarlási gesztust éltek át, mint régebben. A kutatók laboratóriumi mérései mindezt alátámasztották, vagyis a feromonspray bevonzza az "áldozatot".

Illatok a testen

Már az ismerkedés során is nagy jelentőségük van a szagoknak, illatoknak, hiszen két ember szexuális vonzalmát rendkívüli módon befolyásolják. A test által kibocsátott illatokat nem lehet semmi máshoz hasonlítani, sajátosan arra az emberre, testrészeire jellemzők. A bizalom kialakulása során egyre közelebb kerül két ember egymáshoz nem csak lelkileg, hanem testileg is és olyan illatokat tud felfedezni, melyeket soha nem felejt el. A csókkal megismerjük a másik leheletét, amely maradandó élményt okoz, pláne akkor, ha a száj illata nem éppen rózsás. Fogínybetegségek, torok- és mandulabetegségek, nem megfelelő szájtoalett, de még a gyomor betegségei is jellegzetes szájszaggal társulnak. A bőrnek, hajnak, szőrzetnek különleges illata szintén nagy hatást gyakorol a partnerre. Ha egy ember ápolt, akkor minden nemű parfüm nélkül is rendkívül vonzó tud lenni.

Érdekes, hogy a női hónalj és nemi szerv illata jóval erősebb, mint a férfié. A fanszőrzet tárolja a nemi szervek jellegzetes illatát. A hüvelyváladék illata - ellentétben a női hiedelmekkel - egy férfit szexuálisan még jobban felcsigáz. Az ondó illata sokak véleménye szerint vadgesztenyéhez vagy mandulához hasonlítható, amely egyáltalán nem taszítja a nőket.

Már az ismerkedés során is nagy jelentőségük van a szagoknak, illatoknak

Már az ismerkedés során is nagy jelentőségük van a szagoknak, illatoknak

Az árulkodó lepedő

Egy kiadós "szexderby" után a hüvelyváladékkal keveredett sperma jellegzetes illatnyomot hagy a lepedőn, amely kellemes emlék marad sokszor az egész életre. A szeretkezés közben keletkezett izgalom és eksztatikus mozgás hatására izzadságszag is vegyül az illatorgiába, amely még jobban fokozza az élményt, és színezi az emlékeket. Egyes távoli kultúrák népeinél a test által kibocsátott szagok nagymértékben eltérhetnek egymástól. Kutatók véleménye szerint mindez az eltérő étkezésnek és ételkészítési hagyományoknak köszönhető.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag