Illatos vonzerő: a szerelem kémiája

"Jaj, illatod szívem szorítja szinte - ó édes álom szállj a szemeimre" - írja Szaíd Akl, libanoni költő. Szinte nincs is olyan szerelmes vers vagy dal, amelyben ne szerepelne a kedves illata. De vajon miért van ennek ilyen nagy jelentősége?

A szerelem kémiája

Bármilyen furcsa, de az illatok irányítják a szexuális viselkedést, és teszik egyik embert a másik számára vonzóvá vagy éppen taszítóvá. Feromonnak nevezik a szaganyagot, amelyet az állatok nagy része és az ember testéből kibocsát. A szó a görög pheran (átvitel) és horman (izgatni) kifejezésekből ered, amely a természetben megtalálható kémiai vegyületek gyűjtőneve. Tulajdonságuk, hogy már igen csekély koncentráció is elég ahhoz, hogy érzékelhető legyen. Az állatvilágban a lepkék és más repülő rovarok több kilométerről is rátalálnak párjukra a feromonok útmutatásával. Az ember a virágzó akácfa illatát már messziről érzékeli, sőt emlékezni tud rá. A feromon illatát a szaglószerv érzékeli ugyan, de az agy nem tudatosítja. A hatás mégis elementáris.

Feromonspray kapható

Egy amerikai egyetem kutatócsoportja arra kereste a választ, hogy a feromon vegyületekkel dúsított parfümspray alkalmazása után kialakult hatás eltér-e attól a parfümdezodortól, amelyben nem találhatók meg a csodavegyületek. A vizsgálatban részt vevő nők mindennap fújtak magukra a parfümből, és várták a hatást, amely természetesen nem maradt el. A feromontartalmú sprayt használók arról számoltak be, hogy jelentősen több bókot kaptak, udvarlási gesztust éltek át, mint régebben. A kutatók laboratóriumi mérései mindezt alátámasztották, vagyis a feromonspray bevonzza az "áldozatot".

Illatok a testen

Már az ismerkedés során is nagy jelentőségük van a szagoknak, illatoknak, hiszen két ember szexuális vonzalmát rendkívüli módon befolyásolják. A test által kibocsátott illatokat nem lehet semmi máshoz hasonlítani, sajátosan arra az emberre, testrészeire jellemzők. A bizalom kialakulása során egyre közelebb kerül két ember egymáshoz nem csak lelkileg, hanem testileg is és olyan illatokat tud felfedezni, melyeket soha nem felejt el. A csókkal megismerjük a másik leheletét, amely maradandó élményt okoz, pláne akkor, ha a száj illata nem éppen rózsás. Fogínybetegségek, torok- és mandulabetegségek, nem megfelelő szájtoalett, de még a gyomor betegségei is jellegzetes szájszaggal társulnak. A bőrnek, hajnak, szőrzetnek különleges illata szintén nagy hatást gyakorol a partnerre. Ha egy ember ápolt, akkor minden nemű parfüm nélkül is rendkívül vonzó tud lenni.

Érdekes, hogy a női hónalj és nemi szerv illata jóval erősebb, mint a férfié. A fanszőrzet tárolja a nemi szervek jellegzetes illatát. A hüvelyváladék illata - ellentétben a női hiedelmekkel - egy férfit szexuálisan még jobban felcsigáz. Az ondó illata sokak véleménye szerint vadgesztenyéhez vagy mandulához hasonlítható, amely egyáltalán nem taszítja a nőket.

Már az ismerkedés során is nagy jelentőségük van a szagoknak, illatoknak

Már az ismerkedés során is nagy jelentőségük van a szagoknak, illatoknak

Az árulkodó lepedő

Egy kiadós "szexderby" után a hüvelyváladékkal keveredett sperma jellegzetes illatnyomot hagy a lepedőn, amely kellemes emlék marad sokszor az egész életre. A szeretkezés közben keletkezett izgalom és eksztatikus mozgás hatására izzadságszag is vegyül az illatorgiába, amely még jobban fokozza az élményt, és színezi az emlékeket. Egyes távoli kultúrák népeinél a test által kibocsátott szagok nagymértékben eltérhetnek egymástól. Kutatók véleménye szerint mindez az eltérő étkezésnek és ételkészítési hagyományoknak köszönhető.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt túlnyomóan derült lesz az ég, csak kevés fátyolfelhő szűrheti a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag