Ikreket várók, figyelem!

Gyakoribbak a terhesség és szülés körüli komplikációk a hármas és négyes ikerterhességeknél, mint a kettes ikreknél, jelent meg az American Journal of Obstetrics & Gynecology áprilisi számában.

Dr. Barbara Luke szerint a rizikó ráadásul nem egyszerűen három-négyszeres, hanem logaritmikus skálán nő.

Dr. Luke a floridai Miami Egyetem Miller orvostudományi karának kutatója. Munkatársaival az országos ikerterhességekre és szülésekre vonatkozó adatbázis alapján számították ki a többes terhességek körüli problémák esélyét. 12 193 hármas és 778 négyes ikrek adatait hasonlították 316 696 kettes ikrekéihez. A terhesség átlagosan hármas ikrek esetén 3,5 héttel, négyes ikreknél 5,4 héttel rövidebb volt, mint a hagyományos ikerterhességeknél. A 29. terhességi hét előtt szignifikánsan több hármas (16,9%) és négyes (28,3%) ikerszülés történt, mint kettes ikerszülés (5,6%). A kettes ikrekhez képest a hármas, illetve négyes ikrek esetében sokkal gyakoribb volt a terhesség előtti vagy terhességi cukorbetegség, a terhességi magas vérnyomás, a méhnyakelégtelenség, a méhösszehúzódások gyógyszeres gátlása (tocolysis), a császármetszés, az idő előtti burokrepedés, a vajúdás és szülés alatti nagy mennyiségű vérzés és a magzati halálozás.

A hármas és négyes ikreket szülő nők általában idősebbek, fehérek és kevesebb terhességük volt, mint a kettes ikreket váróknak. "Bár általában négy fix tényező befolyásolja egy többes terhesség kimenetelét - az anya magassága, a korábbi rendes időre született, nem alacsony súlyú újszülöttet eredményező terhességek száma, a méhlepény funkciója és a magzatok száma -, vannak azért lehetőségek, melyekkel befolyásolható egy többesterhesség hossza, a újszülöttek születési súlya és érettsége. Ilyen az anya táplálkozása és a terhesség alatt felszedett súlytöbblet" - hangsúlyozta Dr. Luke.

Dr. Luke szerint a hármas, valamint négyes ikreket váró kismamák terhesgondozásakor különösen ügyelni kell a megfelelő súlygyarapodásra a terhesség elején, el kell kerülni a fertőzéseket és a kiszáradást. Az ilyen terheseknek sok pihenésre van szükségük, ezért a munka abbahagyása mellett a háztartásban is segítségre szorulhatnak. Fel kell világosítani nemcsak a várandós nőt, hanem a családot is az esetleges várható szövődmények tüneteiről.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció