Ikreket várók, figyelem!

Gyakoribbak a terhesség és szülés körüli komplikációk a hármas és négyes ikerterhességeknél, mint a kettes ikreknél, jelent meg az American Journal of Obstetrics & Gynecology áprilisi számában.

Dr. Barbara Luke szerint a rizikó ráadásul nem egyszerűen három-négyszeres, hanem logaritmikus skálán nő.

Dr. Luke a floridai Miami Egyetem Miller orvostudományi karának kutatója. Munkatársaival az országos ikerterhességekre és szülésekre vonatkozó adatbázis alapján számították ki a többes terhességek körüli problémák esélyét. 12 193 hármas és 778 négyes ikrek adatait hasonlították 316 696 kettes ikrekéihez. A terhesség átlagosan hármas ikrek esetén 3,5 héttel, négyes ikreknél 5,4 héttel rövidebb volt, mint a hagyományos ikerterhességeknél. A 29. terhességi hét előtt szignifikánsan több hármas (16,9%) és négyes (28,3%) ikerszülés történt, mint kettes ikerszülés (5,6%). A kettes ikrekhez képest a hármas, illetve négyes ikrek esetében sokkal gyakoribb volt a terhesség előtti vagy terhességi cukorbetegség, a terhességi magas vérnyomás, a méhnyakelégtelenség, a méhösszehúzódások gyógyszeres gátlása (tocolysis), a császármetszés, az idő előtti burokrepedés, a vajúdás és szülés alatti nagy mennyiségű vérzés és a magzati halálozás.

A hármas és négyes ikreket szülő nők általában idősebbek, fehérek és kevesebb terhességük volt, mint a kettes ikreket váróknak. "Bár általában négy fix tényező befolyásolja egy többes terhesség kimenetelét - az anya magassága, a korábbi rendes időre született, nem alacsony súlyú újszülöttet eredményező terhességek száma, a méhlepény funkciója és a magzatok száma -, vannak azért lehetőségek, melyekkel befolyásolható egy többesterhesség hossza, a újszülöttek születési súlya és érettsége. Ilyen az anya táplálkozása és a terhesség alatt felszedett súlytöbblet" - hangsúlyozta Dr. Luke.

Dr. Luke szerint a hármas, valamint négyes ikreket váró kismamák terhesgondozásakor különösen ügyelni kell a megfelelő súlygyarapodásra a terhesség elején, el kell kerülni a fertőzéseket és a kiszáradást. Az ilyen terheseknek sok pihenésre van szükségük, ezért a munka abbahagyása mellett a háztartásban is segítségre szorulhatnak. Fel kell világosítani nemcsak a várandós nőt, hanem a családot is az esetleges várható szövődmények tüneteiről.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra