Ijesztő, de ennyi élelmiszer kerül a szemétbe

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a szemetesbe, a megtermelt élelmiszer harmadát el sem fogyasztjuk. Bár rászoruló bőven akad, az ételek kis része jut csak el hozzájuk.

300 kiló pékáru, illetve 149 kiló zöldség és gyümölcs - az Élelmiszerbank raktárosa szerint szerénynek számított a mennyiség, amelyet az Index munkatársaival gyűjtöttek össze egyetlen nap. Elmondása szerint előfordult, hogy csupán egyetlen budaörsi hipermarketből összejött 850 kiló kidobásra ítélt zöldség és gyümölcs. 

A penész mikroszkopikus gombákból áll, amelyek növényi és állati anyagokon élnek. Leggyakrabban nedves, meleg, sötét és rosszul szellőzött helyeken él, de sajnos a hűtőszekrényünk hűvösében is képes megtelepedni. Mikor kell kidobni az élelmiszert? Cikkünkben a válasz!

Majdnem kétmillió tonna élelem kerül a kukába

Magyarországon a megtermelt élelmiszer harmada a szeméttelepen végzi. Egy 2006-os Eurostat-mérés szerint ez 1,8 millió tonnát jelent évente - ha ennyit kamionokra pakolnánk, a sor Budapesttől Párizsig érne. Ebbe nemcsak a kukába kerülő, feldolgozott élelmiszer számít bele, hanem az is, ami a termesztés során bármilyen okból kint marad a földeken, vagy gyártáskor fölösleggé válik. Az EU-s tagországokban összesen évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, azaz fejenként nagyjából 173 kilogramm élelmet dobunk a kukába évente. Ennek 53 százalékát, nagyjából 47 millió tonnát a háztartások dobják a szemétbe. A kereskedelemből, áruházak polcairól már jóval kisebb arányban kerül a szemetesbe étel, az összes pazarlás 5 százalékát teszik ki.

A háztartásokból is rengeteg, lejárt szavatosságú étel kerül a szemétbe
A háztartásokból is rengeteg lejárt szavatosságú étel kerül a szemétbe

Bár rengeteg mélyszegénységben élő család számára életmentő lenne ez az élelmiszermennyiség, ezeknek az élelmiszereknek a "mentése" egyáltalán nem egyszerű feladat, főképp, mert nincs rá megfelelő infrastruktúra. Az 1,8 millió tonnából nagyjából 5-6 ezer tonnát tudnak megmenteni éves szinten a kereskedelmi és gyártási oldalon, e tevékenység legnagyobb részét a Magyar Élelmiszerbank Egyesület végzi, de vannak más, szintén mentéssel foglalkozó szervezetek is.

Magyarországon különösen fontos figyelni a gyártási és szavatossági időt is. Van olyan ország, ahol azokat a termékeket, amelyek minőségmegőrzési határidővel rendelkeznek, még lejárat után is lehet osztani, hiszen a lisztnek, tésztának, konzerveknek semmi bajuk a lejárat után pár nappal. Itthon a szigorú szabályozás miatt ez nem megoldható. Nagy problémát jelent az is, hogy pont az ország leginkább leszakadó régióiba a legnehezebb eljutni, hiszen ahol valóban napi szintű probléma az éhezés, ott még működő civil szervezetek sincsenek, és ezek a helyek sokszor túl messze vannak az együttműködő láncok boltjaitól.


Ha az áruházban felhalmozódó felesleg teljes egészét megmentenénk a kidobástól, akkor is még csak az összes élelmiszerhulladék öt-tíz százaléka lenne, a kukába kerülő étel több mint felét ugyanis otthon dobjuk ki. Az Eurobarometer felmérése szerint az uniós állampolgárok fele nincs tisztában például a "minőségmegőrzési idő" és a "fogyaszthatósági idő" közötti különbséggel. Sokszor pedig jóval többet vásárolunk annál, mint amire valóban szükségünk lenne: elsősorban a rendszeres nagy-bevásárlást tartók, illetve nagycsaládosok kerülhetnek ilyen helyzetbe. Ésszerűbben vásárolhatunk, ha inkább többször, de kevesebbet veszünk, amely egy-két napon belül elfogyasztható, így nem kell félni, hogy a felesleg a kukában végzi.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +31 °C
Minimum:
+16, +22 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de keleten még lesznek erősebben felhős körzetek.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag