Így szűrnék ki az öröklődő betegségeket

A súlyos öröklődő betegségek és az esetleges felnőttkori egészségi kockázatok kiszűrésére szolgáló DNS-tesztet végeznének minden újszülöttön Nagy-Britanniában.

A brit kormány tulajdonában lévő Genomics England 2020-ban fogja megkezdeni a program tesztelését a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) közreműködésével. Amennyiben a tesztidőszak sikeresnek bizonyul, a vizsgálat három éven belül széles körben elérhetővé válhat.

Jön az egészségi kockázatok kiszűrésére szolgáló DNS-teszt
Jön az egészségi kockázatok kiszűrésére szolgáló DNS-teszt. Fotó: iStock

Személyre szabott egészségügy

Ez a technológia az egészségügy forradalmának éllovasává teszi Nagy-Britanniát. "Prediktív, preventív és személyre szabott egészségügy. Ez az NHS jövője" - emelte ki a brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock.

Betegségek, amelyeket az édesanyánktól öröklünk - kattintson!

A remények szerint a tesztidőszakban 20 ezer szülő fog beleegyezni, hogy babáján elvégezzék a DNS-vizsgálatot. A vizsgálat előnyei várhatóan egy emberélet alatt fognak megmutatkozni. Ha pedig valakinek újszülöttként szekvenálták a genomját, akkor 25 évvel később ezeket az adatokat felhasználva meg lehet nézni például egy-egy gyógyszer hatékonyságát is.

Az Angliában és Walesben évente születő 660 ezer gyermekből csaknem 3 ezer jön a világra kezelhető, korán jelentkező betegséggel.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: