Hormonkezelés alkoholizmus ellen

Egy jelenleg a meddőség és menstruációs zavarok kezelésében alkalmazott gyógyszer segíthet az alkoholista betegeken is, derült ki patkányokon végzett kísérletekből.

A cabergoline-tartalmú gyógyszer csökkentette az alkoholfüggő patkányok ivásmennyiségét, és a visszaesés esélye is alacsonyabb lett a kezelt állatokban, írják a Kaliforniai Egyetem kutatói a Biological Psychiatry online számában. A cabergoline nem befolyásolta az állatok viselkedését más területeken, így például nem változtak a vízivási, illetve a cukorfogyasztási szokásaik. Úgy tűnik tehát, hogy a hormon kizárólag az alkohol ellen hat, és nem az általános jutalmazó vagy örömszerző rendszereken keresztül.

A jelenlegi alkoholizmus elleni szerek egy része ugyanis örömtelenséget okoz, ami miatt a betegek számára nehézséget okoz a józanság megtartása, magyarázta Dorit Ron, az Ernest Gallo Klinika és Kutatóközpont vezető kutatója. A cabergoline tablettát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) a prolaktin hormon túltermelésével járó betegségek kezelésére engedélyezte. A gyógyszerről kiderült, hogy fokozza a gliasejt eredetű neurotróf faktor (GDNF) nevű fehérje termelését. A GDNF a megfelelő agyterületre közvetlenül befecskendezve csökkenti az alkoholfüggő rágcsálók ital utáni vágyakozását. A mostani vizsgálathoz a patkányokat betanították, hogy egy pedál megnyomásával alkoholhoz juthatnak. Cabergoline injekció hatására az állatok ritkábban nyomták meg a pedált, méghozzá a beadott hormondózissal arányosan.

A kutatócsoport állítása szerint az egyszerre nagy mennyiségű alkoholfogyasztásban örömüket lelő egerek is kevesebb alkoholt fogyasztottak a cabergoline hatására. A szer az alkohol utáni vágyat, valamint a visszaesés esélyét is csökkentette, ami kritikus az alkoholista betegek kezelése szempontjából. Kipróbálták a hormont genetikailag módosított egereken is. A GDNF-t kódoló génből mindössze egy másolatot hordozó állatokra (melyek ezáltal kevesebb GDNF-t tudtak termelni) nem hatott a cabergoline.

Bár kokainfüggő betegekkel már folynak az előzetes vizsgálatok, nem szabad elfeledkezni a gyógyszer szívbillentyűkre gyakorolt mellékhatásáról sem, melyet Parkinson-kóros betegek nagy dózisú cabergoline kezelésekor észleltek. Alkoholizmus ellen azonban, úgy tűnik, elegendő lesz a prolaktintöbblet elleni mennyiség is, állítja Ron. Jelenleg mindössze három gyógyszer áll rendelkezésre (melyeket az FDA jóváhagyott) a függőség kezelésére: disulfiram, naltrexon és acamprosate. Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete szerint körülbelül 18 millió - minden 12. - amerikai szenved alkoholfüggőségben.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció