Hogyan véd a kávé az Alzheimer-kór ellen?

Eddig nem sikerült azonosítani a kávé azon összetevőjét, mely védelmet nyújt az Alzheimer-kórral szemben. A Dél-Floridai Egyetem munkatársai azonban megállapították, hogy a kávé növeli a vérben egy fontos növekedési faktor szintjét.

Emberi betegcsoporton végzett elemzések szerint a kávé- és koffeinbevitel csökkenti az Alzheimer-betegség kialakulásának esélyét. A Dél-Floridai Egyetem munkatársai korábban a hatást a koffeinnek tulajdonították, ugyanis kimutatták, hogy a koffein gátolja az agyban a béta-amiloid nevű fehérje kialakulását - mely anyag jelenlétének a betegséget tulajdonítják. A szóban forgó, a Journal of Alzheimer's Disease június 28-i számában bemutatott tanulmány olyan egereket használt, melyek Alzheimer-szerű tüneteket mutattak. A koffeintartalmú kávé hatására az állatok memóriája kevésbé romlott, azonban a kedvező hatás nem volt jelen más koffeintartalmú italok, illetve koffeinmentes kávé esetén. A kutatók nem vonják kétségbe a koffein jelentőségét sem.

A vizsgálat kimutatta, hogy koffeintartalmú kávé hatására megnő a vérben az egyik fehérvérsejt-serkentő hormon, a granulocita kolónia stimuláló faktor (GCSF) szintje. Ezzel az anyaggal már kezelnek Alzheimer-betegeket, ugyanis állatkísérletes körülmények között csökkentette a betegség tüneteit. Egy folyamatban lévő klinikai vizsgálat szerint emberi betegcsoportban a GCSF gátolta az enyhe memóriazavar súlyosbodását, így az Alzheimer-betegség létrejöttét.

Dr. Chuanhai Cao és munkatársai szerint a kedvező hatást, mely a GCSF szintjének emelkedéséből áll, vélhetően a koffein valamilyen más kávéalkotóval kölcsönhatásban fejti ki, ennél közelebbit azonban jelenleg nem lehet tudni.

A vizsgálat során koffeintartalmú kávé, koffeinmentes kávé, és tiszta koffein hatását tanulmányozták. A koffeintartalmú kávé mind az egészséges, mind az Alzheimer-kóros betegek esetén növelte a GCSF szintjét, azonban a koffein önmagában, illetve a koffeinmentes kávé nem bizonyult hatásosnak. A munka csak a hagyományos kávéra terjedt ki, az instant készítményekre nem.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső