Hogyan működünk... és az ujjlenyomatok rejtélye

Sokáig azt feltételezték, hogy azért rágjuk meg az ételt, hogy ne fulladjunk meg a nagyobb daraboktól, azonban a biomechanikai modellek rávilágítottak arra, hogy a rágással épp az ételek biztonságos lenyelését érjük el.

Dr. Roland Ennos, a Manchesteri Egyetem Élettudományok Karának biomérnöke a Physics World folyóirat januári számában megjelent cikkében elmagyarázza, miért lóbáljuk a karunkat, miért vannak rovátkák a fogainkon, miért mindig ugyanabban az irányban törnek a körmeink és mire jók az ujjlenyomatok, ezzel is bizonyítva, mekkora az átfedés a biológia és a fizika között.

Azzal valamennyien tisztában vagyunk, hogy az ujjlenyomatok segítségével azonosíthatók az emberek, de a természet nem ezzel a céllal hozta létre a barázdákat ujjainkon. Korábban azt gondolták, hogy a barázdák teszik lehetővé azt, hogy szorosan megragadhassunk egy-egy tárgyat, de a kísérletek azt bizonyították, hogy a kemény anyagok esetében ez nem igaz.

Dr. Ennos csapata két lehetséges magyarázatot is felvetett. Az egyik szerint az ujjakon lévő barázdák az autógumi barázdáihoz hasonlóan nedves közegben segítik elő a tapadást, mivel elvezetik a vizet. A másik elmélet szerint a barázdák rugalmasabbá teszik a bőrt, amely így kevésbé hajlamos a hólyagosodásra.

"Világunk sokkal összetettebb, mint gondoltuk" - mondta el Dr. Ennos. "Az ilyesfajta kutatás nem drága és matematikailag sem nehéz. Mindössze egy érdeklődő elmére, egy kis kreativitásra és bátorságra van szükség, hogy feltegyük a fura kérdéseket."

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: