Hogyan hat a testre a főtt étel?

Amikor korai őseink elkezdték használni a tüzet, étrendjük és ezzel együtt az emésztőrendszerük is megváltozott. De hogyan hat ránk ma a főtt étel?

A főzés növeli a testben felszívódó tápanyagok mennyiségét. Vizsgálatok kimutatták például, hogy a nyersen elfogyasztott tojásból a proteinnek csak 55-64 százalékát emésztjük meg, hogy aztán felszívódjon a szervezetben. Ezzel szemben a főtt tojásokból mintegy 94 százalékot tudunk hasznosítani. Felgyorsul az enzimaktivitás is, mivel hő hatására az élelmiszer denaturálódik (a fehérjék elveszítik biokémiai hatásukat), ezáltal hozzáférhetővé válik az enzimek számára.

Tápanyagait tekintve a tojás az anyatejjel egyenértékű. Részletek itt.

A főtt ételt könnyebb megenni, így a test nem használ fel annyi energiát a rágással. Ez az oka annak, hogy a rendkívül kifinomult modern nyugati étrend komoly problémákat okoz azelhízásterén. Ráadásul kiderült, hogy a főzéshez hasonlóan a feldolgozás más formái is hasonló hatással rendelkeznek. Ami azt jelenti, hogy feldolgozott élelmiszerek fogyasztása esetén a szervezet csak minimális energiát használ fel, miközben eszik vagy emészt. Mindennek eredménye, hogy miközben a táplálék nagy része felszívódik, a szervezet zsírként tárolja, mivel több a tápanyag, mint a test szükséglete.

A sütés-főzés egyszerre áldás ás átok az emberiség számára
A sütés-főzés egyszerre áldás és átok az emberiség számára

A főzés csökkenti az élelmiszerek víztartalmát, ennek köszönhetően emelkedik az elfogyasztott szárazanyag mennyisége. Ezen felül a hőkezelés a növényi sejteket körülvevő, az emberi bélrendszer számára emészthetetlen cellulózfalat is lebontja, továbbá a kórokozók kiirtásával biztonságosabbá is teszi az élelmiszert.

Bár az emberi agy csak a teljes testtömeg körülbelül 5 százalékát teszi ki, az összes felhasznált energia mintegy 20 százalékát elfogyasztja. A főzés és ennél fogva a jobb minőségű ételek fogyasztása lehetővé tette, hogy őseink agya több energiához jusson, ami megalapozott a szerv fejlődésének, egyszersmind annak, hogy emberré válhassunk.

Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy az emberi testtömegindex volumene fordítottan arányos az elfogyasztott nyers ételek mennyiségével és az evésre fordított idővel. Ez lehet a magyarázat arra, hogy miért annyira hatékonyak egyes nyers diéták a testsúly csökkentésében. A végkövetkeztetés tehát, hogy ugyan a főzéstől okosabbak lettünk, de könnyen elhízhatunk miatta. A főtt étel így egyszerre áldás és átok.

Forrás: gettinghealthier.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)