Három olcsó gyógyszerrel előzhető meg a szívroham és az agyvérzés

Mintegy 80 százalékkal csökkentette a szívroham és a stroke előfordulásának valószínűségét egy három gyógyszerből álló, olcsó kombinációs terápia egy kiemelt kockázatú betegcsoportban, állítják amerikai kutatók.

Az American Journal of Managed Care című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kombináció egy sztatin-típusú hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszerből, egy szintén generikus vérnyomáscsökkentő tablettából, valamint kisdózisú aszpirinből áll. R. James Dudl, a kutatást végző Kaiser Permanente munkatársa elmondta: még azoknál a betegeknél is sikerült az életveszélyes állapotok kockázatát 60 százalékkal csökkenteni, akik a kezelést kevesebb mint a vizsgálat időtartamának feléig kapták. A gyógyszereket a vizsgálat félidejénél hosszabb ideig szedő pácienseknél ugyanez az érték inkább a 80 százalékot közelítette.

A kutatás alapötletéül az szolgált, hogy a szívspecialistákat tömörítő American Heart Association szerint a cukorbeteg felnőttek körében 2-4-szer nagyobb a szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázata, mint az egészséges populációban. Néhány nemrégiben lezajlott átfogó tanulmány eredményei ugyanakkor arra utaltak, hogy a vércukorszint beállítására tett drasztikus próbálkozások is csak minimális mértékben befolyásolják az ilyen események bekövetkezésének valószínűségét.

A Kaiser Permanente által végzett vizsgálat során 68.560 diabéteszes vagy szívbeteg felnőttön figyelték meg a két évig tartó, 40 mg lovasztatin és 20 mg lizinopril kombinációjából álló terápia hatását. A résztvevőknek emellett kisdózisú aszpirin szedését is javasolták. A vizsgálat első évében 1271 esetben sikerült megelőzni a szívroham vagy stroke bekövetkezését.

A receptfelírási adatok ellenőrzésével a kutatók azt is nyomon tudták követni, hogy az egyes betegek milyen gyakorisággal szedték az előírt gyógyszereket. Ebből derült fény arra, hogy még a megfigyelési periódus mindössze 22 százalékában kezelést kapó betegeknél is 60 százalékos kockázatcsökkenést sikerült elérni.

Dudl szerint sok orvos először kisebb adagokkal kezdi a betegek kezelését, és a pontos dózist a gyógyszermennyiség folyamatos növelésével állítja be. Számos beteg azonban, miután nem tapasztal gyors javulásra utaló jeleket, idő előtt abbahagyja a gyógyszerek szedését. Dudl állítja, az általuk végzett tanulmány "egy kipróbált program, amelyet sokféle összeállításban alkalmazhatnak a szívinfarktus és a stroke kockázatának csökkentésére, és emellett a következmények kezelésének költségei is megspórolhatók". Ráadásul úgy tűnik, az eredményesség érdekében nem szükséges az originális gyártó termékét alkalmazni, mivel a gyakran akár nyolcszor olcsóbb generikum is éppúgy megteszi.

Érdemes megjegyezni, hogy noha a tanulmányban lovasztatin szerepel a terápia egyik elemeként, a szerzők szerint a hatóanyagot érdemes inkább a hatékonyabbnak bizonyuló szimvasztatinnal helyettesíteni.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső