Harmincéves az első lombikbébi

Július 25-én ünneplte harmincadik születésnapját a brit Louise Brown, aki a világon elsőként nem szexuális úton, hanem laborban fogant.

Akkor, 1978-ban nagy vitákat váltott ki a módszer, és hatalmas szenzáció volt világrajövetele, ami egyben a mesterséges megtermékenyítés, más néven "in vitro fertilizáció" (IVF) módszerének megszületését is jelentette.

Louise szülei, a bristoli Lesley és John Brown hosszú évekig hiába vártak gyermekáldásra, majd orvosaikkal, Patrick Steptoeval és a ma 82 éves Robert Edwardsszal jelentőségteljes kísérletbe fogtak. Ennek eredményeképpen kilenc küzdelmes év után karjukban tarthatták kislányukat, aki mindannyiuk nagy megkönnyebbülésére teljesen egészségesnek bizonyult. Louise 2006-ban természetes úton vált édesanyává. Most csendben, családi körben szeretne ünnepelni.

Az eltelt harminc évben 3,5 millió baba fogant kémcsőben, az így születettek száma évente mintegy kétszázezerrel növekszik.

Forrás:
www.focus.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció