Halálos is lehet az alacsony vércukorszint

Egy új vizsgálat szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a túl szoros vércukorkövetés növeli a korai halálozás kockázatát, különösen az inzulinos betegeknél.

A cikk szerzői a walesi Cardiff Orvostudományi Egyetemről azt javasolják, hogy az ajánlásokba bele kellene foglalni a vércukorszint alsó határértékét, a jól ismert felső határérték kiegészítéseképpen. Más kutatók szerint azonban a cukorbetegeknek mindenképp a vércukorszint csökkentésére kell törekedniük, akár gyógyszerrel, inzulinnal vagy életmódváltással, csak nem szabad túllőni a célon.

Az új kutatás, amelyet az Eli Lilly & Co. támogatott, és amelynek eredményeit a The Lancet című folyóirat január 27-i számában közölte, nem az első, amely fölveti az alacsony vércukorszint hátrányait.

A cardiffi kutatók majdnem 28 ezer 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteget vizsgáltak. A legalacsonyabb vércukorszintű betegek (HbA1c=6,4%) halálozási kockázata 52%-kal nagyobb volt azoknál a betegekénél, akik HbA1c-je (ez a vegyület hosszú távú információt ad a vércukorháztartásról) 7,5% volt. A legmagasabb hosszú távú cukorértékkel rendelkező betegeknek pedig 79%-kal volt magasabb a halálozási kockázata, mint a kontrollcsoportnak.

Dr. Richard Bergenstal, az Amerikai Diabétesz Társaság elnöke szerint személyre szabottan kell beállítani a HbA1c szintet. "A 7%-ra kell törekedni, de ha valakinél nagy a hypoglykémia (alacsony vércukorszint) veszélye, akkor elég a 7,5% is" - mondta el Bergenstal.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő