Hajszálon múlik az égett bőr pótlása

A haj segíthet az égési sérülteken

A haj nem csak a fej dísze lehet, gyógyerő is rejlik benne. A Lipcsei Egyetemen dolgozó kutatóknak sikerült hajhagymákból nyert setjeket osztódásra bírni, és ezzel égési sérültek bőrét pótolni.

Eddig a nagy felületen megégett égési sérültek sebein és hegesedett bőrén csak az segíthetett, hogy testük épen maradt részéről vettek bőrszövetet és ültették át a sérült területre. Ez azonban mindig újabb seb okozásával jár. Tudvalevőleg a bőrátültetés csak saját bőrrel történhet, mert idegen szövet esetén biztos a kilökődés.

Az új eljárásról Jan C. Simon professzor, a Lipcsei Egyetemi Dermatológiai, Venerológiai és Allergológiai Klinikájának igazgatója számolt be.

A kutatóknak sikerült a hajhagymákban megtalálni pont azt a területet, ahol a bőr őssejtjei rejtőznek. Tápoldatba téve és megfelelő hormonokkal kezelve a hajhagymákból nyert őssejtek bőrsejtekké váltak. Egyetlen őssejtből két-három hét alatt kétforintos nagyságú bőrdarab fejlődött.

Ahhoz, hogy egy nagyjából 10 négyzetcentiméteres égett bőrterületet be lehessen foltozni, a páciensekenk 50 hajszálról kell lemondaniuk.

Forrás:
Universität Leipzig, Pressemitteilungen

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: