Ha magas a vérnyomása, nem tud tanulni

Egy nemrég készült tanulmány arról számolt be, hogy a magas vérnyomással vagy más néven hipertóniával küzdő gyerekek háromszor-négyszer nagyobb valószínűséggel küzdenek tanulási nehézségekkel, mint azok, akiknek nincs ilyen betegségük.

A kapott eredmények attól függetlenül helytállóak voltak, hogy a gyerekek szedtek-e valamilyen gyógyszert figyelemzavar ellen, amely mellékhatásként okozhat magas vérnyomást. A tanulmány kiemelte, mennyire fontos időben felismerni a gyerekeknél a hipertóniát, és kideríteni, mennyiben hat ez az állapot az agyukra. Gyermekkorban a magas vérnyomás nem gyakori, amerikai gyerekek nagyjából négy százalékánál diagnosztizálnak hipertóniát, de valószínűleg azért ennél többeket érint a betegség.

"Az orvosoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy egyre gyakoribb a magas vérnyomás a gyerekek közt" - mondta Heather R. Adams a New York-i University of Rochester neuropszichológusa. Adams és munkatársai nagyjából kétszáz, tíz és tizennyolc év közötti olyan gyereket vizsgáltak meg, akik magas vérnyomás miatt már orvosi ellenőrzés alatt álltak. Körülbelül a gyerekek felének volt hipertóniája, akiknek 28 százaléka tanulási nehézségekkel is küzdött, míg a többieknek csak a kilenc százalékánál fordult ez elő. A kutatók még nem tudják, a két dolog pontosan hogyan függ össze, de egyes feltevések szerint a hipertónia hatással van az agy véredényeire, ami viszont az agyban történő véráramlást befolyásolja.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső