Gyógyszer helyett víz és szappan?

A levegővel terjedő vírusok, mint az influenza vagy az SARS (akut légzési tünetcsoporttal járó betegségek) ellen hatékonyabb védelmet nyújt a kézmosás, a maszkok, kesztyűk és védőruhák használata, mint a gyógyszerek - tudhatjuk meg egy tanulmányból.

A tanulmányt a British Medical Journal szaklapban publikálták, miután Nagy Britannia bejelentette, hogy megduplázta influenza elleni vakcinája tartalékkészletét, hogy megakadályozzon egy esetleges járványt.

51 tanulmány átvizsgálása után arra a következtetésre jutattak a kutatók, hogy a fizikai védelemnek (maszk, kesztyű, kézmosás) nagyobb teret kellene adni a vírusok elleni küzdelemben. Megvizsgálták az elzárás, karantén, személyes higiénia hatását úgy, hogy semmilyen vakcinát nem alkalmaztak közben.

Kiderült, hogy kézmosással, maszk és kesztyű használattal sokkal hatékonyabban meg lehet akadályozni a vírusok terjedését. A leghatásosabb pedig a különböző módszerek kombinált alkalmazása. "A tanulmány rávilágított arra, hogy további kutatásokkal meg kellene találni a leghatásosabb módszert."

Egy másik tanulmány, melyet a Cochrane Library lapban jelentettek meg múlt hónapban, ugyancsak azt bizonyította, hogy a szappanos vízzel való kézmosás hatékony módszer a vírusok terjedése ellen. A kutatók már régóta tartanak attól, hogy a földön ismételten végig fog söpörni egy nagy járvány, de azt nem tudják megmondani, hogy melyik vírus okozza majd. A H5N1 madárinfluenza vírus több mint 200 ember halálát okozta 2003-ban.

Forrás:
www.medipress.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció