Gyógyszer hatására terjed a daganat?

Egy új kutatás szerint azok a rákgyógyszerek, amelyek a vérellátás gátlása révén zsugorítják a daganatokat, valójában elősegíthetik a rák terjedését.

Az imatinib és a sunitinib csökkenti ugyan a daganat méretét, ugyanakkor agresszívabbá és mozgékonyabbá teszi azt.

A sejtek egyik kevéssé kutatott csoportja, a periciták, szerkezeti támogatást biztosítanak a vérereknek. Ezek a sejtek "kapuőrként"; zárják börtönbe a daganatot. A kutatók most azt mutatták ki, hogy bizonyos modern rákgyógyszerek, amelyek a daganat vérellátását biztosító erek növekedését akadályozzák, kipusztítják a pericitákat. A daganat ennek következtében könnyebben képez áttétet, vagyis terjed tovább a szervezetben.

A Cancer Cell szakfolyóiratban megjelent amerikai kutatás során végzett egérkísérletekben az imatinib és a sunitinib 70 százalékkal csökkentette a periciták szintjét, a metasztázis aránya viszont háromszorosára emelte.

Korábbi kísérletek azt mutatták, hogy a két hatóanyag jelentős mértékben növeli a betegek túlélési arányát. A bostoni Harvard Egyetem Orvostudományi Karának kutatói azonban Raghu Kalluri professzor vezetésével azt vetették fel, hogy ezek a gyógyszerek végül halálosabbá teszik a daganatot. A rák okozta halálozás fő oka ugyanis általában az, hogy a daganat átterjed a létfontosságú szervekre, például a májra vagy az agyra.

Az egyetem kutatói kísérletükben eltávolították a pericitákat génmódosított egerek emlődaganatából. Huszonöt nap alatt a daganat 30 százalékos zsugorodását tapasztalták, ugyanakkor háromszorosára nőtt a másodlagos daganatok száma az állatok tüdejében.

"Ha csak a daganat növekedését nézzük, az eredmények jók"; nyilatkozta Kalluri professzor. "Ha azonban a teljes képet nézzük, a daganatos erek gátlása nem fogja vissza a daganat progresszióját. A rák valójában továbbterjedt." A kísérletek azt mutatták, hogy a több pericitával rendelkező, nagyméretű daganatok kevesebb áttétet képeztek, mint a kisebb méretű, ugyanilyen típusú daganatok kevesebb pericitával.

Az eredmény a kutatók szerint paradigmaváltást hozhat a rákkezelésben. A tanulmány szerzői úgy vélik, vissza kell térni az alapokhoz, alaposabban kell vizsgálni a daganatot, hogy meg lehessen határozni, mely sejtek fejtenek ki védőhatást, és melyek segítik elő a daganat növekedését és agresszívabbá válását.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: