Gyógyszer: csak Önnek, csak most! És tényleg!

Eljön az a kor, hogy a gyógyszereket személyre szabottan, nekünk gyártják? Hogy születésünk pillanatában megmondják, milyen betegségek fenyegetnek minket, és hogyan kerüljük el őket? Igen!

Betegek és orvosok a weben

Részben már meg is valósult mindez. Meskó Bertalan, a Debreceni Orvostudományi Egyetem hatodéves medikusa személyre szabott genetikával foglalkozik, közben pedig az internet és az orvoslás kapcsolatát kutatja. Sorolja is a példákat, mi minden valósult meg a futurisztikusnak tűnő elképzelésekből.

- Ön nemsokára végez az orvosi egyetemen. Mi a véleménye, milyen lesz a jövő orvosa? Változik valamit a betegekhez való viszony?

- Bízom benne, hogy változni fog. Nem az orvos-beteg kapcsolat teljes átalakítása vagy az orvoslás megreformálása a cél, hanem a web eszközeinek az elterjesztése, melyek megkönnyítik az orvos-beteg kapcsolatot, a kommunikációt. Például én előnyösnek találom, ha az orvos megbízható, más orvosok által ellenőrzött webes források segítségével teszi tájékozottabbá betegét. Ez lehetővé teszi, hogy otthon is utánanézhessen problémájának.

- A kommunikáció jelenleg - legalábbis a betegek nagy része szerint - elég egyoldalú. És kissé atyáskodó. Ön szerint miben kellene változtatni?

- Ez egyrészt azért van, mert nagyon kevés idő jut egy betegre. Ezt legtöbben a saját bőrükön tapasztalják. Meg kellene találni a módját, hogy a páciensek otthon is megbízható információhoz jussanak. Erre ma számtalan forrás, szolgáltatás épül a világhálón, csak éppen maguk az orvosok nagyon kevéssé használják azokat. Talán azt gondolják, hogy sok idő kell a megismerésükhöz, pedig éppen a saját idejükből tudnának spórolni azzal, hogy betegük konkrét kérdésekkel fordulna hozzájuk, nem pedig általános információk iránt érdeklődne. Célzott kérdéseket tenne fel, és nem kiselőadást szeretne hallani a betegségről vagy egy szerv működéséről. Persze ennek megvannak a veszélyei. Nem mindegy, hol keresgélünk a weben, de számtalan eszközünk van, melyekkel a veszélyeket kiküszöbölhetjük.

Blogok, portálok, kurzusok

- Nyitottabb lesz a világhálóra az új generáció?

- Sajnos nem beszélhetünk arról, hogy majd az új generáció mennyire más lesz. Nagyon lassú lesz az átmenet, de ez nem is baj, mert így a kockázatot is csökkenthetjük. De látok pozitív példákat, egyre több orvosi blogger van, már ketten vagyunk magyar medikusok a Second Life virtuális kurzusain és máshol is. Jó az irány, és külföldön is csak egy kevéssel gyorsabbak nálunk.

- 2008 július végén, az Egészségügyi Világszervezet felkérésére Genfben mutatta be a munkáját, illetve azt, a Wikipédia rendszere hogyan segítheti a betegségek osztályozását. - Szeptember elején Torontóban tartott előadást, a Medicine 2.0 Congressen: "Az orvosi blogolás előnyei és veszélyei egy medikus szemével, illetve hogyan lehet megreformálni az orvosi oktatást a web 2.0 eszközeivel".- Itthon is népszerű: szeptember végén a Kutatók Éjszakáján arról beszélt, hogy mit jelent a személyre szabott genetika, és hogyan fogja megváltoztatni az orvoslást. - Pedig az ember azt hinné, hogy a mostani medikusok sokat használják a netet. Nem így van?

- Nem sokat, hanem "csak" többet, mint a régi medikusok.

Tartottam már előadást kifejezetten medikusoknak, most egy kreditkurzust is indítok, és azt láttam, szinte minden pont, amit kiemeltem, az új volt számukra. Egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan medikust ismerek, aki aktívan olvas orvosi blogokat.

- Ez meglepő. Sok szakterület használja aktívan a netet, az orvosi szakma miért nem? Miért a könyvek és a személyes tudás-átadás maradt tanulási-tanítási módszernek?

- Mert ez a terület sokkal érzékenyebb. Ha egy építész rossz netes forrást talál, megy tovább. De ha egy orvost vagy páciensét vezeti félre egy információ, annak komolyabb következményei lehetnek. Ezért nem is baj, ha nem "hype-oljuk" túl az orvoslásban a net használatát. Csak szépen lassan beépítjük a mindennapokba. Persze mindig lesznek olyanok, akik ennek jóval nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a netnek. Én magam is közéjük tartozom.

A személyes tudásátadás jó módszer. A web eszméletlen mennyiségű orvosi forrása és eszköze csupán kiegészítése lehet a tradicionális orvosi oktatásnak, semmi több. Viszont a szerepük mégis egyre nagyobb lesz.

Orvosság: Önnek kifejlesztve

- És a a jövő orvoslása milyen lesz ön szerint? Személyre szabottabb? Hiszen egyre több gyógyszert fejlesztenek ki, amely személyre szabott.

- Válasszuk külön a web orvoslásban betöltött szerepét és a személyre szabottságot. Előbbi csak segíti a munkát, a praxisok szervezését, az oktatást, az egészségügy átalakulását. Utóbbi viszont az egész orvoslást megváltoztatja. Olyan gyógyszereket fogunk kapni (és sok esetben kapunk már ma is), melyek nem a populációnk igényeit tükrözik, hanem a mi személyes genetikai hátterünk határozza meg azt. Mind a dózist, mind pedig a gyógyszert magát.

- Ez genetika?

- Ez bizony genetika. Vegyük az egyik népszerű véralvadásgátlót. Eddig a betegek olyan dózist kaptak, ami általában megfelelő szokott lenni az adott populációban. Tavaly augusztus óta viszont az USA-ban az FDA ajánlása szerint két gén analízisét is el kell végezni a pontos dózis megállapításához, ugyanis ezek jelentősen befolyásolják a szer lebontását. Tehát már most előfordulhat, hogy személyre szabottan, az én genetikai állományomnak megfelelő terápiát kaphatok. Ez azért fontos, mert a hibás dózis súlyos mellékhatásokhoz vezethet.

- Ha még messzebbre nézünk, akkor milyen gyógyszerek, kezelések alapulhatnak a genetikán?

- Ma egész cégek épülnek erre a területre, 23andMe, Navigenics, DecodeMe, Knome, csak hogy néhányat említse, és azt ígérik, megbecsülik a páciens különböző betegségekre vonatkoztatott rizikóit. Megjegyzendő, hogy nem egészen úgy van az, ahogyan ők mondják. Nagyon hasznos szolgáltatások lehetnek ezek, ha jól csinálják. Csak akkor veszélyes, ha elkövetnek hibákat. Amiket egyébként néhányuk el is követ.

Akarja tudni, mitől hal meg?

- Ez elég félelmetes. Megszületünk, és megmondják, mikor halunk meg, és mitől?

- Szó nincs erről. Ilyet soha senki nem fog tudni megmondani. Ők azt mondják meg, hogy a genetikai kódunkban lévő egybetűs cserék (úgynevezett egyszerű nukleotid polimorfizmusok - SNP) alapján milyen rizikóval bírunk bizonyos betegségekre nézve. A populációnk többi tagjánál hajlamosabbak vagyunk-e például szívbetegségre vagy cukorbetegségre. És ennek megfelelően életmódváltást, esetleg (ha klinikai ajánlás is létezik) terápiát javasolnak.

- Így bizonyos kockázatokat elkerülhetnénk, nem?

- Alapvetően ezek nagyon jó szolgáltatások, csak ha az ember sokat dolgozik e téren, látja azokat a hibákat, amiket nem szabadna elkövetni. Mondok egy példát. Számtalan olyan vizsgálat születik ma a tudományos világban, ahol több ezer páciens bevonásával azt vizsgálják, milyen SNP-k milyen betegségekkel hozhatók összefüggésbe. Ezek után én elmegyek egy ilyen céghez, megrendelem a szolgáltatást, és ők azt mondják nekem, szívbetegségre ezen 3 SNP-m miatt nagyobb hajlamom van, mint a populáció többi tagjának. Viszont számtalan SNP-t nem ismerünk még, így lehet, rendelkezem tucatnyi SNP-vel, amik meg éppen védenek a szívbetegség ellen. Tehát azt kellene mondaniuk, ezen és ezen SNP alapján ilyen rizikóra számíthatok. De ők gyakran azt mondják, abszolút kockázatot becsülnek meg, ami messze nem igaz.

De egyébként ez már részletkérdés. Az alapötlet kiváló, és tudvalevő volt, hogy rengeteg cég fog kapva kapni az alkalmon és elindítani egy ilyen jellegű szolgáltatást.

Meskó Bertalan Hatodéves orvostanhallgató a Debreceni Egyetemen, érdeklődési területe a genetika. Két éve ír orvosi blogokat angol nyelven. Több blogdíjat is nyert, megjelent rangos orvosi szaklapokban (Nature Medicine, British Medical Journal) és előadásokat tart a web 2.0 eszközeinek orvosi felhasználásáról. A Yale Egyetemen, a Medicine Meets Virtual Reality kaliforniai konferencián és az Egészségügyi Világszervezet központján kívül magyar klinikákon és tanszékeken is rendszeresen előad. 2008 augusztusában a SMIT2008 konferencián kitüntették: a Student Excellence Award díjat vehette át Bécsben "A web 2.0 orvoslásra gyakorolt hatása egy medikus szemével" című előadása után.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső