Furcsa dolog derült ki az emberi agyról

Az emberi sejtek alkotta "miniagy" fejlődik a leglassabban az emberszabásúak közül - állapították meg svájci kutatók.

A miniagyak a sejtek miniatűr gyűjteményei, amelyek segítségével a tudósok az agy fejlődését tanulmányozzák. A svájci szakértők őssejtekből hoztak létre emberi, csimpánz- és makákóagyat. Tanulmányukban bemutatták az agyi fejlődés három típusában részt vevő gének térképét. Miután sikerült kifejleszteni azt a technológiát, amelynek segítségével agysejtek növeszthetők az őssejtekből, a kutatók közvetlenül össze tudták hasonlítani a különböző emberszabásúak agyi fejlődését. A "miniagyakat" négy hónapon át növesztették borsószem méretűre.

agy, agyműködés, agy fejlődése, agysejtek, emberi agy, emberszabásúak
agy, agyműködés, agy fejlődése, agysejtek, emberi agy, emberszabásúak

A makákóagy fejlődött a leggyorsabban

Ezek a - tudományosan agyi organoidnak nevezett - sejtcsoportok egyszerű szerkezetek, amelyek különböző agysejttípusokból állnak és nem képesek semmilyen funkciót ellátni. A kutatók szerint a három különböző agy kezdetben még azonos sebességgel fejlődött, de miután a sejtek elkezdtek specializálódni valamilyen neurontípussá, a makákóagy fejlődött a leggyorsabban. Sebességben a csimpánzagy követte, a leglassabbnak pedig az emberi agy bizonyult.

Az alkohol tényleg megöli az agysejteket? A válaszért kattintson ide!

"Úgy tűnik, nekünk van szükségünk a leghosszabb időre agyunk kifejlesztésére, de a végső állapot az embernél a legösszetettebb. Talán több időbe telik, míg létrejön a nagy számú összeköttetés a neuronok között és az emberi agy eléri kognitív funkcióit. De valójában egyelőre nem tudjuk, miért történik így" - mondta Barbara Treutlein, a Bázeli Egyetem tudósa.

Az emberi és a csimpánzagy közötti különbségek rámutathatnak, miért összetettebb az emberi agy - véli Grayson Camp, aki szintén a a Bázeli Egyetem kutatója. A brit Orvostudományi Kutatótanács (MRC) munkatársa, Madeline Lancaster szerint pedig a miniagyak segíthetnek megválaszolni azt az alapvető kérdést, hogy mi teszi az embert emberré.

"Összetett nyelvünk van, képesek vagyunk az elvont gondolkodásra, a csimpánzok pedig nem. A miniagyakkal végzett munka nem modellezi ezeket a különbségeket, mivel ezek nem működő agyak, de segítenek megérteni a fejlődés korai szakaszának különbségeit" - fejtette ki Madeline Lancaster.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő