Fogalmunk sincs, hol vannak a szerveink

Bár az agyat gyakorlatilag minden ember el tudja helyezni egy anatómiai vaktérképen, tízből hét ismeri csak a tüdő pontos helyét, és három tudja megmutatni, hol van a lépe.

Tudja, hol helyezkedik el a gyomra, a tüdeje vagy az agya? Ezeknek a szerveknek a helyét az emberek nagy része meg tudja mutatni, kevesebben tudják azonban, hogy hol is van például a lépük, epehólyagjuk vagy a májuk. A Lanchester Egyetem kutatói az emberek általános anatómiai ismeretét próbálták feltérképezni egy teszttel, illetve arra is kíváncsiak voltak, hogy a válaszadók melyik szervvel vannak leginkább tisztában. A kutatás vegyes eredménnyel zárult, de összességében a 63 önkéntes meglehetősen gyenge anatómiai ismeretről tett tanúbizonyságot.

Ilyen az ember belülről: a bélrendszer felépítése Belsőnk jelentős részét a bél tölti ki, mégis keveset tudunk róla. Ki gondolná például, hogy közel hat méter a hossza, és belső felszíne több futballpályának felel meg? A bélrendszer felépítéséről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Hol az agyunk, a tüdőnk vagy a lépünk?

Az agy elhelyezése természetesen senkinek sem okozott gondot, a tesztet kitöltők 100 százaléka a fejet jelölte meg. A második legjobb eredményt a szaruhártyával érték el, amelyet a 63 önkéntes több mint 90 százaléka tett jó helyre. Nagyjából nyolcvan százalék jelölte a megfelelő helyen az anatómiai vaktérképen a bicepszet, illetve a pajzsmirigyet is.

Az agyunkat könnyen megtaláljuk, de a lép, vagy a tüdő elhelyezése már nehezebb
Agyunkat könnyen megtaláljuk, de a lép vagy a tüdő elhelyezése már nehezebb

Meglepően rosszul szerepelt a tüdő, amelyet alig több, mint 70 százalék tudott csak a megfelelő helyre pozicionálni. Ennél viszont már csak nehezebb kérdések következtek a tesztben, az epehólyag, a mellékvese és a hasnyálmirigy elhelyezése már sokaknak gondot okozott. Az embereknek kicsit több mint 30 százaléka tudta csupán, hogy a lép melyik területen található. Bizonyos kérdéseknél a nemek között is jelentős különbségek figyelhetőek meg: a férfi résztvevők több mint 80 százaléka tudta például, hogy hol található a tricepsz, míg a nőknek alig fele. A lép helyét viszont kétszer annyi nő tudta jól, mint férfi.

Nem meglepő módon az egészségügyi területen dolgozók magasan jobb eredményt értek el a teszten, mint a többiek. Összességében azonban a válaszadók anatómiai ismerete alulmúlta a kutatók várakozását, akik szerint az emberi test megismerésére az iskolai tananyagban is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

Forrás: IFLScience

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)