Felfedeztek egy új emberi szervet

Új, eddig ismeretlen ínszalagot fedezhettek fel az emberi térd oldalán belga sebészek, ez pedig forradalmasíthatja a súlyos keresztszalag-sérülések kezelését.

Az úgynevezett elülső oldalszalag (anterolaterale ligament, ALL) a térd stabilitását biztosítja - olvasható a leuveni egyetem közleményében. A sportolóknál gyakori keresztszalag-szakadás után gyakran labilissá válik a járás, a láb időnként félrecsúszik. A jelenség olyannyira felkeltette két sebész, Johan Bellemans és Steven Claes érdeklődését, hogy kutatásba kezdtek. Eredményeik szerint előfordul, hogy nemcsak a keresztszalag szakad el, hanem az ALL-szalag is sérül, ezért veszíti el a láb az oldalirányú stabilitását.

A francia Paul Ferdinand Segond sebészorvos már 1879-ben említette, hogy lennie kell a térdben egy másik tartószalagnak is. A Leuvenben "térdgurunak" is nevezett Bellemans és kollégája most elkészítette "a szalag első összefoglaló anatómiai leírását" - áll a közleményben. A sebészek 41 holttest térdét vizsgálták meg, és negyvennél meg is találták az "elülső oldalszalagot". A kutatás azt is kimutatta, hogy a keresztszalag-műtétek utáni bizonytalan járást az anterolaterális szalag sérülése okozza. Az újonnan felismert testrész leírása a című szaklapban jelent meg.

Új ínszalagot fedeztek fel a térdben

Az új ínszalag bemutatása nem győzte meg Friedrich Paulsent, az Erlangeni Egyetem tanárát, a Német Anatómiai Társaság egyik vezetőjét. Ugyan nem olvasta még a szaklapban megjelent tanulmányt, ám elsőre "nem tudja elképzelni, hogy valami újat fedezhettek föl". Az ismeretes, hogy az elülső és a hátsó térdszalag különféle részekből áll, és Paulsen szerint nem zárható ki, hogy olyasmi kapott új nevet, amit eddig is ismertünk.

A brit Anatómiai Társaság szerint azonban az új kutatás eredménye "pezsdítően hat": felhívja az orvostársadalom figyelmét, hogy "a rendkívül fejlett technika ellenére az emberi test anatómiájáról még nem tökéletesek az ismereteink".

Claes és Bellemans most azt szeretné kutatni, hogy felfedezésüknek milyen gyakorlati haszna lehet. Olyan sebészi eljárásokon dolgoznak, amelyekkel az új ínszalag sérülései gyógyíthatók. Munkájuk áttörést hozhat a súlyos keresztszalag-sérülések kezelésében - hangsúlyozta a közlemény.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: