Félévente egy injekció legyőzi a csontritkulást!

Növeli a csonttömeget menopauza után álló nők esetében a denosumab, mely a vizsgálatok során jobban teljesített a jelenlegi csontritkulás elleni szereknél - derül ki egy 1200 fős, 64 éves átlagéletkorú nőbeteg bevonásával készült kutatásból.

Az alacsony csontsűrűségű betegek vizsgálata egy éven át tartott. A denosumab a csontfelszívódásért felelős oszteoklaszt sejtek aktivációját gátolja. A kutatók két csoportra osztották a résztvevőket. A vizsgálati személyek hathavonta kaptak 60 mg denosumabot injekcióban, valamint hetente placebó (hatóanyag nélküli) tablettát. A kontroll csoport tagjai placebot kaptak a félévenkénti injekcióban, valamint hetente szájon át alendronátot. Az alendronátot elterjedten alkalmazzák a csontritkulás kezelésére és megelőzésére a menopauzán átesett nőknél. A betegek legalább 500 mg kalciumot és legalább 400 mg D-vitamint is kaptak naponta.

A vizsgálat végére a denosumabot kapó nők közül többen nyertek vissza legalább három százaléknyi csontsűrűséget a csípő és az ágyéki gerinc területén, mint az alendronátot szedők közül. Mindemellett vér- és vizeletvizsgálatok alapján a denosumab elnyomta a csontleépülést jelző markereket is. Ez arra utal, hogy a gyógyszer hatékonyan gátolja a csontfelszívódást. Az eredményeket az Amerikai Reumatológiai Kollégium kongresszusán ismertették San Fransiscóban október 29-én. A kutatást Dr. Chad Deal, a Clevelandi Klinika Oszteoporózis és Metabolikus Csontbetegségek Központjának első embere vezette.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: