Ezt viselve csökken az időskori demencia kockázata

A legújabb kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy a hallásromlás kapcsolatban lehet az időskori elbutulás kialakulásával. Ha ez igaz, a hallókészülékek segíthetnek megőrizni az emberi agy fiatalságát.

A hallókészülékek használata után a résztvevők 3 százalékkal jobb eredményt értek el a rövid távú kognitív teszteken – számolt be a jamanetwork.com egy közelmúltbeli kutatásról. A kutatók felmérése alapján a hallókészüléket viselő idősek 19 százalékkal kisebb valószínűséggel mutatták a kognitív hanyatlás jeleit, mint azok, akik nem viselték azt. Magyarázat lehet erre, hogy a hallókészülékek aktiválják az agy bizonyos területeit.

hallókészülék, idős hölgy
A hallókészülék segíthet a memória megőrzésében. Fotó: Getty Images

A témában korábban elért eredményekre hívta fel a figyelmet az Index: már 2016-ban egy, a Harvardon végzett kutatás azt találta, hogy a hallássérült betegek hallókészülékkel jobb pontszámot értek el a memória- és koncentrációs teszteken.

A halláskárosodás az elmagányosodást is fokozza

Az új eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy a hang valószínűleg jót tesz az agynak. Lehetséges, hogy a nagyothallók több kognitív képességet használnak a beszéd megértéséhez, így kevesebb energiájuk marad arra, hogy összpontosítsanak és emlékezzenek a hallottakra. Ebben a helyzetben pedig a hallókészülékek valóban csökkenthetik a kognitív megterhelést, így ugyanis jobban lehet fókuszálni és memorizálni. Olyan elmélet is létezik, miszerint a halláskárosodás megnehezíti az interakciókat, az ember elmagányosodik, ami szintén a demencia egyik kockázati faktora.

Életmódváltással csökkenthető a kockázat

A 60 éven felüli korosztály tagjainak átlagosan 5-8 százaléka küzd valamilyen mértékű demenciával. Mindez az átlagélettartam mostani növekedési üteme mellett azt jelenti, hogy 2030 és 2050 között 82 millióról várhatóan 152 millióra növekszik majd a számuk. Bizonyos életmódbeli szokások beiktatásával jelentősen csökkenthető a szellemi hanyatlás és a demencia kockázata. E körbe tartozik az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a szellemi kihívást jelentő tevékenységek, hobbik űzése, továbbá a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: