Ezért lesz egészséges, ha almát eszik!

Miért mondják, hogy naponta egy alma az orvost távol tartja? Dán kutatók magyarázatot adnak arra, miért tesz jót az alma az egészségünknek.

A Dániai Egyetem Nemzeti Élelmiszerintézetének kutatói almával, almalével és almapürével etettek patkányokat, majd megvizsgálták, milyen baktériumok élnek az állatok székletében. "Egyes baktériumok jó hatással vannak a tápcsatorna egészségére és befolyásolhatják a daganatok kockázatát" - magyarázta Tine Rask Licht professzor, a kutatás vezetője.

Mivel egyes baktériumfajták nem tenyészthetők laboratóriumban, a kutatók a genetikát használták fel a patkányok székletében található baktériumok azonosításához. "Kiderült, hogy azoknál a patkányoknál, akik sok pektint (az almában található rostanyagot) fogyasztottak, megnövekedett a bélrendszer egészségét védő baktériumok száma" - mondta el Andrea Wilcks kutató.

Ezek a baktériumok olyan rövid szénláncú zsírsavakat termelnek, amelyek ideális pH-viszonyokat teremtenek a bél számára. Emellett a baktériumok butirátot is termelnek, amely a bélfal sejtjeinek fontos tápláléka. A kutatók most azon dolgoznak, hogy az összefüggést embereken is bizonyítsák, de Európa kedvenc gyümölcse valószínűleg nem véletlenül lett étrendünk szerves része. A tanulmány a BMC Microbiology folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső