Ez lehet a vírusok elleni univerzális fegyver

A cukormolekula lehet a vírusok elleni univerzális fegyver. A svájci és brit kutatók ugyanis most úgy módosították a cukormolekulát, hogy az egyszerű kölcsönhatás révén elpusztítja a vírusokat, emellett pedig ártalmatlan az emberre. Az új módszer az újonnan megjelenő vírusok ellen is bevethető lehet.

Az úgynevezett vírusölő anyagok - mint a fertőtlenítőszerek - az egyszerű kölcsönhatás révén pusztítják el a vírusokat. A legtöbb jelenleg használt antivirális gyógyszer viszont úgy hat, hogy megakadályozza a vírusok fejlődését, de nem pusztítja el őket. Emellett nem is mindig megbízhatóak: a vírusok mutálódhatnak és ellenállókká válhatnak a kezelésekkel szemben. "Ezen akadályok legyőzése és a vírusfertőzések hatékony leküzdése érdekében egy egészen más kiindulópontot kerestünk" - mondta Caroline Tapparel Vu, a Genfi Egyetem kutatója.

cukormolekula, vírusok, antivirális szer, orvostudomány
cukormolekula, vírusok, antivirális szer, orvostudomány

Vírusokat támad a cukormolekula

Kézfertőtlenítők: hatásosak és veszélytelenek? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

A kutatók korábbi munkáik során már kifejlesztettek egy aranyon alapuló antivirális szert. Ugyanennek az elvnek a használatával sikerült természetes glükózszármazékokkal, úgynevezett ciklodextrinekkel kifejleszteni egy ilyen szert. "A ciklodextrinek számos előnnyel rendelkeznek: biokompatibilisebbek, mint az arany, egyszerűbb az alkalmazásuk, nem váltanak ki rezisztenciamechanizmust és nem toxikusak" - mondta Samuel Jones, a Manchesteri Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. "A ciklodextrineket már széles körben alkalmazzák, különösképpen az élelmiszeriparban, ami megkönnyíti az ezeket alkalmazó gyógyszeres kezelések piacra dobását" - emelte ki Valeria Cagno, a Genfi Egyetem tudósa.

A koronavírus ellen is bevethető lehet

A módosított cukormolekulák vonzzák a vírusokat. Elpusztítják a vírusok külső burkát, így képesek a fertőző részecskéiket is elpusztítani - ahelyett, hogy csak a vírus növekedését blokkolnák. Ez a mechanizmus, úgy tűnik, minden vírusnál működik - állapították meg a tudósok légúti és herpeszfertőzésért felelős vírusok vizsgálatával. A szakértők szabadalmi bejelentést nyújtottak be és céget alapítottak a felfedezésük segítségével megvalósítható gyógyszeres fejlesztések kutatására. A nagyon stabil ciklodextrinekből krémek, gélek vagy orrspray-k is készíthetők.

Bár bizonyos vírusok - például a hepatitisz-C vagy a HIV - ellen rendelkezésre állnak hatékony gyógyszerek, ezek specifikusak. Az új, széles spektrumú antivirális szerek fejlesztése azonban elengedhetetlen, különösen a leginkább pusztító vagy újonnan megjelenő vírusok ellen, amelyekre még nincs kezelés. Ez alapján többek között a koronavírus ellen is bevethető lehet a jövőben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció